Hlavní obsah

Kvůli krizi budou Češi letos vydělávat na stát o pět dní déle

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den daňové svobody letos připadá na 13. června. Vyplývá to z výpočtu Liberálního institutu. Podle něj Češi letos vydělávají na stát o pět dní déle než před rokem, a to kvůli světovému hospodářskému úpadku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Pokud by se tedy chtěl každý z nás co nejrychleji zbavit povinnosti zaplatit svou pomyslnou část letošních veřejných výdajů, musel by se vzdávat celé své mzdy ve prospěch státní kasy 163 dní,“ uvedl Liberální institut.

Podle něj je na tom Česko ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi mnohem lépe. Například Britové „přestanou“ vydělávat na daně až 30. června. Oproti loňsku si tedy pohoršili o 16 dní.

Den, kdy lidé jednotlivých zemí přestávají vydělávat na stát vychází z údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Konkrétní datum je vypočteno na základě odhadu poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu. V průměru připadá den daňové svobody na 11. června.

Den daňové svobody ve vybraných zemích:
ČR13. června
Velká Británie30. června
Japonsko28. května
USA1. června
Itálie6. července
Německo19. června
Francie21. července

Reklama

Výběr článků

Načítám