Hlavní obsah

Beru půl miliónu měsíčně, přiznal ředitel Českých drah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Generální ředitel Českých drah (ČD) Petr Žaluda má měsíční plat 500 000 korun. Jeho náměstci pobírají měsíčně do 400 000 korun. Uvedl to server Ekonom s odvoláním na vyjádření Žaludy. Je to poprvé v Česku, co zástupci státem stoprocentně vlastněné firmy zveřejnili své platy, upozornil Ekonom.

Foto: archív, Právo

Generální ředitel ČD Petr Žaluda

Článek

Žaluda dodal, že shodné manažerské platy byly v železniční firmě již v minulém období, kdy dráhy řídil Josef Bazala, nyní šéf dceřiné firmy ČD Cargo.

Žaluda a jeho kolegové by dle svých manažerských smluv teoreticky mohli ještě pobírat bonusy ve výši sto procent platu. Bonusy ale nejsou vypláceny, protože se v loňském roce firmě nepodařilo dosáhnout plánovaných hospodářských výsledků.

"Jsem komukoliv připraven ukázat svá daňová přiznání za roky 2007 a 2008, aby bylo zřejmé, že mám dnes poloviční příjem, než jsem měl u bývalého zaměstnavatele," uvedl Žaluda. Do ČD přišel loni v únoru z pozice šéfa pojišťovny a penzijního fondu AXA. Podobně hovoří i jeho nejbližší kolegové, kteří přišli z jiných soukromých firem.

Manažeři ČD se rozhodli své příjmy zveřejnit v reakci na informace bulvárních médií, podle kterých jejich měsíční platy dosahují okolo dvou milionů korun. "Nechceme, aby si na nás někdo ukazoval prstem jako na zloděje. Rozhodli jsme se proto pro maximální transparentnost," doplnil Žaluda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám