Hlavní obsah

GM by mohla přenechat podíl v Opelu výměnou za investici

Největší americká automobilka General Motors je připravena přenechat kontrolní podíl v německé divizi Opel výměnou za příslib, že nový majitel podílu investuje minimálně 500 miliónů dolarů (přes deset miliard Kč) do nového podniku vytvořeného z evropských aktivit GM. Informoval o tom na svých internetových stránkách list Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s plány podniku.

Článek

Automobilka je podle listu rovněž připravena zdarma přenechat švédskou divizi Saab, která v únoru požádala o ochranu před věřiteli. Podle informací ze začátku tohoto měsíce je GM v kontaktu se zhruba 20 potenciálními zájemci o převzetí této divize.

Generální ředitel GM Fritz Henderson v pátek uvedl, že jeho firma nalezla více než šest potenciálních zájemců o německou divizi Opel. Ta nyní žádá o finanční pomoc zhruba 3,3 miliardy eur (téměř 90 miliard korun) z veřejných zdrojů. Německá vláda chce ale před rozhodnutím o poskytnutí pomoci vidět podnikatelský plán, který by prokázal životaschopnost podniku. Opel zaměstnává ve svých čtyřech německých závodech zhruba 25 000 lidí, automobily vyrábí rovněž v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii.

Foto: Reuters

Ředitel Saabu Jan Ake Jonsson oznamuje plány na restrukturalizaci

Ředitel Saabu Jan Ake Jonsson oznamuje plány na restrukturalizaci

FOTO: Reuters

Automobilka GM se v důsledku slabé poptávky dostala na pokraj bankrotu a nyní bojuje o získání dodatečné státní pomoci. GM již od americké vlády obdržela půjčky v hodnotě 13,4 miliardy dolarů a v současnosti žádá dalších 16,6 miliardy.

GM loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala dokonce 43,3 miliardy dolarů. Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Henderson v pátek uvedl, že GM má stále naději, že se jí podaří restrukturalizovat své aktivity bez soudní asistence. Dodal však, že se zvýšila pravděpodobnost, že bude muset požádat soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Mluvčí automobilky Opel minulý týden upozornil, že firma by mohla pokračovat v provozu a vyplácení mezd zaměstnancům i v případě, že její mateřské společnost vyhlásí bankrot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám