Hlavní obsah

Na dovolených ušetříme, cestovky čekají nejhorší sezónu za 20 let

Právo, Bohuslav Borovička
Praha

Cestovní kanceláře bijí na poplach. Letošní letní prázdninová sezóna by prý mohla být podle některých nejhorší za uplynulých dvacet let. Toto tvrzení sice může odrážet skutečný stav čísel v hospodaření cestovek, ale nemusí nutně znamenat, že to bude nejhorší sezóna i pro jejich zákazníky.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Chorvatský ostrov Korčula a jeho stejnojmenné středisko patří k nejoblíbenějším jadranským letoviskům.

Článek

Tanec, který předvedla koruna na přelomu minulého a letošního roku, vyvolal v mnoha cestovkách paniku. Loni, když bylo euro "levné", si předplatily v zahraničí velmi výhodně ubytovací kapacity. Když pak kurz koruny klesl, v podání cestovek to zprvu vypadalo, že se bude dramaticky zdražovat.

Ve skutečnosti však mnohé z nich prodloužily slevy za včasný nákup. Některé ještě přidaly děti zdarma a dokonce i kapesné jejich rodičům. Objevilo se i "šrotovné". Kdo si koupí zájezd, dostane tisíc korun. Cestovky, které skutečně zdražily, ze slepé uličky tiše vycouvaly.

Co už se stalo

Z několika českých letišť měla do Thajska létat ve dvanáctidenních intervalech dvě letadla. Zůstalo jen jedno, protože skupina, v níž byly mj. Exim Tours a Fischer, od společného projektu upustila.

Exim Tours připravila ambiciózní projekt charterových letů na Floridu. Pro nezájem zákazníků odložila jeho začátek na podzim. Stejná cestovka ústy svého obchodního ředitele Jana Koláčného potvrdila, že až o dvacet procent klesl zájem o Egypt.

Čedok, jak řekl jeho mluvčí Tomáš Brejcha, rovněž omezuje některé programy a totéž činí CK Fischer. Zájem prý poklesl také o Chorvatsko, Bulharsko a Řecko.

Hlava na špalku

Loni cestovky svým zákazníkům vyhrožovaly, že skončila doba slev na poslední chvíli z předchozích let. Nakonec to dopadlo podle očekávání – v červnu byly zájezdy o pětinu levnější než ceny v katalogu.

Cestovky, které plánují letní sezónu s ročním předstihem, mají v červnu hlavu na špalku. Loni si předplatily hotelové pokoje v desítkách míst. Pokud je neobsadí, "předplatné" propadne. Jde většinou jen o zálohy, takže to není úplné drama, ale je přece jen lepší vydělat méně než vůbec nic. U leteckých zájezdů jsou předplacena i místa v letadlech.

Je sice pravda, že to levné a dobré znalci vykoupí už v prosinci, ale je také pravda, že i v červnu lze pořídit původně drahé zájezdy za velmi příznivou cenu.

Jak to bude?

Hospodářské problémy netrápí jen nás, a tak i řečtí, bulharští a chorvatští hoteliéři budou mít problémy s obsazením svých pokojů a nakonec sleví oni i cestovky, které ony hotely nabízejí.

Češi, podle dlouholetých zkušeností, odloží spíš nákup nové chladničky než dovolenou. Zdá se, že pravdu má ředitelka třebíčské CK Tipa Tour Jindra Šnoblová, která již před časem Právu řekla:

"Mnozí zaměstnavatelé tu posílali lidi na nucenou dovolenou, takže se jim obtížně plánoval volný čas s předstihem. Zimní zájezdy se kupovaly úplně na poslední chvíli, pár dní před odjezdem. Předpokládám, že něco podobného se může projevit i u letních dovolených.“

Není vyloučeno, že zájem o dovolenou v zahraničí bude letos opravdu nižší. Když ale cestovky naříkají nad katastrofální sezónou, mluví o sobě, ne o vaší dovolené. Ta může být paradoxně právě letos velmi zdařilá.

Anketa

Už máte koupenou letní dovolenou?
Ano, využil jsem nabídky first-minute
10,4 %
Ano, za běžnou katalogovou cenu
6,5 %
Ještě ne, koupím ji za běžnou katalogovou cenu
2,1 %
Ještě ne, čekám na nabídku last-minute
23,6 %
Ne, nikam nejedu
57,4 %
Celkem hlasovalo 14504 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám