Hlavní obsah

Zdravotní pojišťovna Agel se sloučí s Hutnickou pojišťovnou

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Zdravotní pojišťovna Agel se zhruba 60 000 pojištěnci, kterou před rokem založil třinecký podnikatel Tomáš Chrenek, se sloučí s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou. Rozhodly o tom správní rady obou pojišťoven.

Článek

Generální ředitel Hutnické zaměstnanecké pojišťovny (HZP) Zdeněk Vrožina dnes novinářům řekl, že obě pojišťovny společně podají žádost o sloučení na ministerstvo zdravotnictví, povolení by podle něj mohlo být vydáno v horizontu jednoho až dvou měsíců. Sloučení má být realizováno k 1. červenci, název bude Hutnická zaměstnanecká pojišťovna.

„Jsme svědky toho, že po mnoha letech výběr pojistného začíná klesat v ČR, za první čtvrtletí poklesl oproti loňskému roku o 1,5 procenta, prognózy jsou ještě horší, takže v každém případě zdravotní pojišťovny budou mít méně zdrojů na úhradu zdravotní péče a nějakým způsobem na to budou muset reagovat. Naše pojišťovna se dohodla se Zdravotní pojišťovnou Agel, že na to budou mimo jiné reagovat sloučením. Takže spojíme finanční zdroje a máme za to, že větší zdravotní pojišťovna, finančně stabilnější bude umět poklesu příjmů lépe čelit,“ uvedl Vrožina.

Počet pojištěnců HZP k 1. dubnu dosáhl 365 523, počet pojištěnců ZPA ke stejnému datu byl 64  267. Zůstatek na základním fondu HZP k 1. dubnu byl bezmála 2,3 miliardy korun a na rezervním fondu 80,6 miliónu korun. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám