Hlavní obsah

Lidé vyrazili do obchodů využít bílé šrotovné

Bílé šrotovné ve výši tisíc korun, kterým od středy energetická společnost ČEZ podporuje nákup nových energeticky úsporných elektrospotřebičů, se setkalo s nebývalým úspěchem. Lidé v prodejnách sítí Datart a Euronics nakoupili se slevou již stovky spotřebičů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ČEZ ve středu rozjel akci "bílé šrotovné".

Článek

„Zájem o spotřebiče je výrazně vyšší než v minulých týdnech. Již ve středu po zahájení akce jsme prodali desítky úsporných ledniček a praček, ke čtvrtečnímu odpoledni již lidé koupili přes sto těchto spotřebičů,“ řekl Právu mluvčí Euronics Bohuslav Komín.

Největší zájem je podle něho o kombinované chladničky a pračky s předním plněním. „Průměrná cena nákupu tohoto druhu zboží se pohybuje mezi 10 až 13 tisíci korun,“ uvedl Komín.

„Ve středu jsme zaznamenali asi čtyřicet zákazníků, kteří slevu využili,“ řekl ve čtvrtek Právu generální ředitel společnosti Datart Pavel Sláma. Číslo to podle něj sice není nějak závratné, ale ukazuje se, že informace o bílém šrotovném se mezi lidmi začala rychle šířit. Dokazuje to mimo jiné i záplava dotazů na infolinku společnosti.

V naší síti již lidé se slevou koupili přes sto spotřebičů.
mluvčí Euronics Bohuslav Komín

Bonus asi nevystačí pro všechny zájemce

Podle Milana Miky z marketingu společnosti ČEZ, která slevu nabízí, poskytnutá částka vystačí určitě na několik tisíc kusů spotřebičů. Prodejci počítají s šesti až dvanácti tisíci kusy. S ohledem na kapacitu trhu a dlouhodobou poptávku se tak může stát, že celá akce by mohla skončit už kolem poloviny května, a ne až 15. června, do kdy má oficiálně běžet.

Problémy s nedostatkem spotřebičů kvůli zvýšenému zájmu nakupujících podle Komína zatím nehrozí. „ČEZ nás oslovil s dostatečným předstihem, takže jsme dostatečně zásobeni,“ dodal Komín.

Celá akce má z pohledu Datartu podle Slámy spíše ekologický motiv. Někteří lidé si podle něj mohou uvědomit, že investice do nových spotřebičů jim ročně může ušetřit i několik tisíc korun ročně ve výdajích za energie a současně povede k jejich šetrnějšímu užívání.

Tisícikorunovou slevu za nový úsporný elektrospotřebič sice mohou využít jen stálí zákazníci, kterým dodává elektřinu ČEZ, podle dobře informovaného zdroje ale našli možnost využít tuto nabídku i zákazníci jiných distributorů elektřiny. „Lidé, kteří bydlí v Praze a jsou zákazníky Pražské energetiky, mohou tuto akci využít třeba tak, že mají ve Středočeském kraji chatu, kde platí jen malé faktury ČEZ. Jsou ovšem zákazníky ČEZ, takže peníze za šrotovné dostanou,“ řekl Právu zdroj.

Podobnou akci jako ČEZ oznámil E.ON, který dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy. Svým klientům nabídne slevu 500 Kč při koupi nového spotřebiče značky Whirlpool.

Lidé shánějí informace

Desítky zájemců o využití bílého šrotovného zaznamenala během prvních dvou dnů prodejna Elektro Euronics v nákupním centru Olomouc City.

„Na prodej ledniček a praček to má určitě pozitivní vliv. Na celkové hodnocení je ale ještě příliš brzy, protože akce potrvá dva měsíce,“ řekl ve čtvrtek Právu vedoucí prodejny Jan Petrik. Pokud chtějí podle něj zákazníci získat tisícikorunový příspěvek, musí předložit doklad o ekologické likvidací starého zařízení v některém sběrném dvoře nebo jim vysloužilý elektrospotřebič přepravce odveze při dodání zakoupeného zboží.

„Nedá se říci, že bychom zaznamenali nějaký významný nápor kupujících, ale dost lidí se chodí ptát. Zajímají se, za jakých podmínek mohou získat příspěvek,“ řekla Právu prodavačka z mostecké pobočky Datart.

Podobně reagoval personál v chomutovském Euronicsu: „Několik kusů zboží, na které se vztahuje bílé šrotovné, už jsme prodali. Zaznamenali jsme zvýšený prodej a hodně lidí se chodí ptát. Někdo si to přečetl v novinách a chce jen upřesnění, další nevědí o akci skoro nic. Ti přijdou, nechají si to vysvětlit a pak se vydají porovnat ceny, jako to dnes dělá většina lidí,“ uvedl zaměstnanec.

V Brně cítí šrotovné jako diskriminaci

V Shopping parku Avion ve Skandinávské ulici v Brně řekla Právu prodavačka: „K nám sice také nikdo přímo nepřišel, ale všichni, kteří se na možnost slevy informovali telefonicky, zklamaně zavěsili. Bylo jich asi šest a každý tvrdil, že odebírá elektřinu od společnosti E.ON, tudíž nemá na poukaz od ČEZ nárok,“ uvedla prodavačka

Reklama

Související články

ČEZ rozjíždí bílé šrotovné

Ledničky, pračky či mrazáky se slevou až tisíc korun - tak podle energetického gigantu ČEZ vypadá v tuzemsku takzvané bílé šrotovné. Stejně jako u aut nabízí...

Výběr článků

Načítám