Hlavní obsah

Česko vyhrálo arbitráž o miliardu

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika uspěla v arbitrážním sporu s izraelskou firmou Phoenix Action o více než jednu miliardu korun, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo financí. Společnost požadovala náhradu za investice do akvizice ČKD Blansko v roce 2001 a další transakce prováděné skrze firmy Benet Praha a Benet Group.

Článek

"Je to jednoznačně další potvrzení toho, že agresivní obhajoba státních zájmů, kterou jsem na ministerstvu financí zavedl, přináší své výsledky,“ komentoval vyhranou arbitráž ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Podle ministerstva pařížský tribunál kompletně zamítl nároky Phoenix Action hned na začátku arbitráže. Rozhodující slyšení proběhlo 1. září 2008.

"Chtěl bych zdůraznit, že protistrana nejen nic nevysoudila, ale zároveň musí uhradit veškeré náklady řízení a naše náklady na právní služby,“ dodal Kalousek.

Phoenix Action chtěla v roce 2001 zprivatizovat společnost ČKD Blansko, což se jí nepodařilo. Za údajně zmařenou investici si nárokovala škodu ve výši 952 miliónů korun. Další peníze pak žádala v souvislosti se zmrazením účtů společnosti Benet Praha, proti níž bylo vedeno řízení kvůli celním a daňovým únikům, připomněla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám