Hlavní obsah

Tajné služby varují před prodejem ČSA Aeroflotu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U všech čtyř zájemců o privatizaci majoritního balíku akcií Českých aerolinií (ČSA) existují bezpečnostní rizika. Nejhůř je na tom ale ruský Aeroflot. Po středečním jednání bezpečnostního výboru, na kterém zazněly informace tajných služeb, to řekl jeho předseda František Bublan (za ČSSD).

Článek

Vedle Aeroflotu se do tendru přihlásily také firmy Odien AV III, Air France-KLM a konsorcium Unimex a Travel Service.

„U všech jsou nějaké otazníky nebo černé puntíky, přičemž nejvíce jich má jednoznačně Aeroflot,“ shrnul výsledky jednání za zavřenými dveřmi Bublan. Tajné služby podle něj prodej více než 90 % balíku akcií této společnosti nedoporučují.

Jako příklady možných rizik přitom uvedl vlastnickou strukturu ruské společnosti či bezpečnost letového provozu. Konkrétnější nebyl s ohledem na to, že informace služeb jsou utajované.

Výbor vzal informace obou civilních tajných služeb, tedy rozvědky a kontrarozvědky, pouze na vědomí. „Vláda má k dispozici stejné podklady a bude záležet na ní, jak s nimi naloží,“ vysvětlil Bublan s tím, že vláda má do půlky května rozhodnout o dvojici uchazečů, kteří postoupí do dalšího kola.

Rozhodovat bude vláda

„Služby daly dohromady dostatek informací, ze kterých si vláda může udělat dostatečný přehled o rizicích u jednotlivých subjektů,“ podotkl včera podle ČTK místopředseda bezpečnostního výboru Pavel Severa (KDU-ČSL).

Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) se včera nechtěl k dalšímu průběhu privatizace příliš vyjadřovat s tím, že je to otázka spíše pro nového premiéra Jana Fischera.

„Bez privatizace je možný pouze jeden scénář. Já bych na místě nového premiéra vyměnil management,“ reagoval včera Topolánek na dotaz Práva, zda mi měla nová Fischerova vláda pokračovat v procesu privatizace ČSA za situace, kdy tajné služby varovaly před bezpečnostními riziky u Aeroflotu a připomínky vyslovily i u zbylých tří zájemců.

Že by mohl být některý ze zájemců o ČSA vyřazen z tendru, si podle svých slov nemyslí člen výboru Jiří Janeček (ODS). „Bude jinak posuzován,“ uvedl poslanec.

Reklama

Související články

Air France-KLM chce podat nabídku na koupi ČSA

Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM chce do několika týdnů předložit předběžnou nabídku na převzetí českého leteckého přepravce ČSA. Na...

Výběr článků

Načítám