Hlavní obsah

Slovensko nevylučuje třetí kolo šrotovného na podzim 2009

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek ve středu nevyloučil, že na podzim se uskuteční třetí vlna šrotovného, protože první dvě vlny byly úspěšné. Premiér Robert Fico přitom při startu druhého kola řekl, že bude poslední.

Foto: ČTK

Ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek (vpravo) a ministr obrany Jaroslav Baška při jednání slovenské vlády.

Článek

"Šrotovné pomohlo prodejcům a následně i výrobcům," zdůraznil Jahnátek. Připustil, že dosavadní dvě kola šrotovného podrobí důkladné analýze. "V modelu šrotovného se ukázalo několik chyb a docházelo ke zneužití systému," připustil. Mezi největší problémy zařadil pořadníky před vrakovišti a postupné zvýšení cen automobilů. "Domnívám se, že to byly neférové kroky," dodal Jahnátek.

Slovensko zatím neuvažuje o zavedení šrotovného na jiné výrobky. "Automobilový průmysl je v rámci evropského prostoru globální. Pokud jsme chtěli dát nějaký globální impuls, bylo správné jít do automobilového průmyslu," argumentoval ministr.

Druhé kolo šrotovného skončilo v úterý. Slováci odevzdali na vrakovištích 22 100 automobilů starších deseti let. Vládou vyčleněná částka 22,1 miliónu eur byla vyčerpaná během pěti pracovních dnů. Prostředky vyčleněné na první kolo vydržely dva a půl týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda Fabia dobyla díky šrotovnému Německo

Škoda Fabia v únoru patřila v Německu mezi nejlépe prodávané vozy. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung díky šrotovnému obsadila v prodejích druhé místo....

Výběr článků

Načítám