Hlavní obsah

ČEZ rozjíždí bílé šrotovné

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Ledničky, pračky či mrazáky se slevou až tisíc korun - tak podle energetického gigantu ČEZ vypadá v tuzemsku takzvané bílé šrotovné. Stejně jako u aut nabízí ČEZ svým zákazníkům možnost zvýhodněné koupě nových energeticky šetrných spotřebičů při odevzdání starého zařízení. Akce začíná již ve středu.

Článek

Zvýhodněná koupě je však možná jen v prodejnách Euronics a Datart, a to na spotřebiče v kategorii A+ a vyšší. Akce potrvá do 15. června nebo do vyčerpání dotace. ČEZ však neuvedl, jak velkou částku na šrotovné dá. Podle Milana Miky z marketingu částka vystačí určitě na několik tisíc kusů spotřebičů.

"Na jeho nákup dostanou zákazníci příspěvek ve výši 1 000 korun. Akce se vztahuje na chladničky, mrazáky, jejich kombinace a pračky. Podmínkou je vrácení starého spotřebiče stejného druhu prodejci, nebo doložení jeho ekologické likvidace," vysvětlili zástupci ČEZu.

Společnost chce touto nabídkou motivovat domácnosti, aby i v době krize nakupovali úsporné spotřebiče. Lidé tím ušetří na elektřině a zároveň tolik nezatěžují životní prostředí.

Recyklaci starého zařízení bude mít na starosti společnost Elektrowin. Ta má po celé republice na 7200 sběrných míst.

Srovnání spotřeby energie u spotřebičů třídy C a A+:
spotřebičspotřeba ve třídě C (kWh/rok)spotřeba ve třídě A+ (kWh/rok)úspora v Kč/rokcena spotřebiče
lednička65719320799290
mrazák65719321246690
lednička a mrazák1314285461013290
Zdroj: ČEZ

Co je nutné pro slevu udělat

Zájemci pouze v uvedených prodejnách předloží potvrzení, že odebírají elektřinu od ČEZu. Poté, co jim obchodníci spotřebič dovezou domů, převezmou si rovnou staré zařízení. Pokud domácnosti spotřebiče již ekologicky zlikvidovali. Ukážou doklad spolu s potvrzením od ČEZu.

Šrotovné je fenomén

Pojem šrotovné se pomalu stává hitem mezi obchodníky. Na nejrůznější akce a slevy se snaží nalákat co nejvíce zákazníků. Kromě likvidace starých aut nabízí například na Slovensku "dotaci“ na boty. Zákazník musí pouze donést svou starou značkovou obuv. Prodejce poté nabídne slevu deset eur na nákup nových bot. [celá zpráva]

Šrotovné jako takové spustilo od začátku letošního roku jako první Německo. Tamní vláda tím chtěla opět nastartovat skomírající autoprůmysl a díky tomu i celou ekonomiku. Sleva na nový vůz po likvidaci starého činila 2500 eur, tedy asi 66 tisíc korun. O příspěvek byl obrovský zájem a například tuzemská automobilka Škoda Auto se díky tomu dostala do popředí zájmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám