Hlavní obsah

Automobilka GM svolává 1,5 miliónu vozů k opravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší americká automobilka General Motors svolává 1,5 miliónu vozů k opravě závady, jež by mohla způsobit požár motoru. Informovala o tom firma. Upozornila však, že zatím neobdržela žádné zprávy o požárech či zraněních souvisejících s touto závadou.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Článek

Opatření se týká automobilů Oldsmobile Intrigue, Pontiac Grand Prix, Buick Regal, Chevrolet Lumina, Monte Carlo a Impala. Některé z těchto modelů se již v současnosti nevyrábí, upozorňuje agentura AP.

Automobilka GM se v důsledku slabé poptávky dostala na pokraj bankrotu a bojuje o získání dodatečné státní pomoci. GM již od vlády obdržela půjčky v hodnotě 13,4 miliardy dolarů (265 miliard Kč) a v současnosti žádá dalších 16,6 miliardy.

Automobilka loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala dokonce 43,3 miliardy dolarů. Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Ministerstvo nařídilo GM připravit se na bankrot

Americké ministerstvo financí údajně nařídilo automobilce General Motors připravit se do 1. června na podání žádosti o ochranu před bankrotem. Uvedl to list New York Times. Automobilka ale již několikrát veřejně oznámila, že plánuje reorganizaci bez soudní ochrany před věřiteli.

List s odvolání na zdroj informovaný o plánech GM napsal, že cílem je připravit firmu na rychlý bankrot, pokud se jí nepodaří dosáhnout dohody s majiteli obligací, aby vyměnili svůj dluh 28 miliard dolarů za akcie GM, a také s odborovým svazem United Automobile Worker.

Plán počítá s vytvořením nové firmy, která by poté, co by automobilka požádala o ochranu před bankrotem, koupila "dobrý" majetek GM. Méně žádoucí majetek, jako některé značky, továrny a závazky vůči zdravotnímu pojištění, by zůstal ve staré firmě. Ta by byla v příštích sedmi letech zlikvidována, dodal list.

Reklama

Výběr článků

Načítám