Hlavní obsah

Česká koruna se popere s polským zlotým o tahouna Evropy

Novinky, Tomáš Holý
Praha

Koruna se s polským zlotým v příštích dvanácti měsících zřejmě popere o titul tahouna východoevropských měn. Alespoň to předpovídají ekonomičtí analytici. Zatímco odborníci z Goldman Sachs sázejí na českou měnu, Miroslav Frayer z Komerční banky tipuje vítězem polský zlotý.

Foto: John Gress, Reuters

Článek

Jak uvedla agentura Bloomberg, situace na trzích se nyní začíná zklidňovat. Cena akcií na burzách v posledních týdnech opět začala převážně růst. Investory povzbudil mimo jiné fakt, že země skupiny G20 se na nedávném summitu dohodly, že ztrojnásobí půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu. Ten by tak měl získat 750 miliard dolarů.

Z toho by měly vytěžit i regionální měny. Díky postupném zotavování střední a východní Evropy by se podle Goldman Sachs měla česká koruna v následujících 12 měsících stát tahounem regionu. „Ačkoliv vidíme v příštích třech měsících oslabení měny,“ komentoval analytik Goldman Sachs v Moskvě Rory MacFarquhar. Podle něj je však prognóza upravená a koruna bude posléze posilovat.

S brzkým oslabením měny souhlasí i Miroslav Fraer z Komerční banky. Podle něj by poté měla koruna skutečně zpevnit a příští rok by se měla posunout někam k 25,70 Kč/EUR (v pátek dopoledne byla na 26,40 Kč/EUR). Ale tahounem regionu se podle Frayera stane polský zlotý.

„Zlotý má k posilování větší potenciál. Koruna nemá důvod výrazně posilovat, pokud ve srovnání s ostatními měnami výrazně neoslabovala,“ zdůvodnil svůj odhad ohledně vývoje kurzu měn.

Vysvětlil, že pro investory budou Poláci přitažlivější z několika důvodů. Například makroekonomická data naznačují, že země se na rozdíl od svých sousedů nedostane do recese. Navíc, pokud se budou Poláci připravovat na přijetí eura v roce 2012, tak polský zlatý díky tomu posílí.

Loňské prvenství koruna neobhájí

V prvním pololetí loňského roku koruna patřila mezi nejvíce posilující měny světa. Tento post však měna v následujících měsících jen tak neobhájí. „Loni byla koruna bezpečná měna, ale o tento status přišla,“ vysvětlil Frayer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám