Hlavní obsah

Šrotovné na Slovensku provázely zmatky, došlo i na slzy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Druhé kolo šrotovného provázely na Slovensku chaos a zmatky. Na sešrotování se po celé zemi stálo ve frontách, tvořily se pořadníky a mezi zájemci rostla nervozita.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Článek

„Stáli jsme ve frontě pět hodin. Mezi sebou jsme si vytvořili pořadník, ale ráno při otevření vrakoviště to stejně nikdo nedodržoval,“ postěžoval si Ján Poliak z Malacek.

Někteří majitelé vrakovišť začali vybírat „poplatky“ 50 eur za přednostní odbavení. „My na šrotování vyděláváme nejméně. Nemáme už ani kam umístit další vozidla,“ odůvodnil tento krok jeden z pracovníků vrakoviště.

Igor Kováč vystál v pondělí fontu, ale na šrotování ho objednali na středu. „Když jsem přijel ve středu, řekli mi, že už nemají místo. Za poplatek 50 eur převzali v úterý přednostně vozidla a teď nemají místo. Je to drzost,“ řekl naštvaně.

Majitele aut vybírání poplatků pobouřilo. „V novinách jsem četl, že vrakoviště nemá co vybírat poplatky. Když ale nezaplatím, možná se nedostanu do pořadí a stál jsem tady zbytečně,“ mávne rukou majitel starší škodovky. Ti, kteří poplatek zaplatili, se domlouvali, jak by mohli požadovat vrácení peněz. „Je to nezákonné. Neměli bychom to nechat jen tak,“ rozčiloval se starší muž.

Zajímavý způsob využití šrotovného vysvětloval Tibor Valček z Lučence. „Zeť si loni koupil ojetinu, ale měl ještě starou škodovku. Teď ji odevzdal na šrotování. Dostane tisíc eur, já si ponechám druhou tisícovku a mám nový vůz se slevou. Ta jeho stará škodovka stejně neměla hodnotu tisíc eur, takže jsme vydělali oba,“ říká s úsměvem.

Došlo i na slzy

Ve frontě převažovaly škodovky 105 a 120, žigulíky a wartburgy. Některé vozy byly relativně v dobrém stavu. Jedna škodovka 100 ale ani nedojela ke vjezdu do vrakoviště. Její zrezivělá karoserie se doslova zlomila vejpůl.

Důchodce Ondrej Roman se těžce loučil se svým trabantem. Před odevzdáním na vrakoviště ho dokonce políbil.

„Manžel před dvěma lety zemřel. Jeho škodovka stála od té doby v garáži. Stále ho vidím, jak sedí za volantem,“ neubránila se slzám starší žena.

Zájem o šrotování postupně klesal a ve čtvrtek už odbavovali na vrakovištích majitele starých vozidel téměř bez čekání. V pondělí přijala slovenská vrakoviště devět tisíc vozidel, v úterý šest tisíc a ve středu tři tisíce. Ve čtvrtek se počet odevzdaných vozidel blížil k limitu 22 100, na které se vztahovala částka vyčleněná vládou a prodejci automobilů. Očekává se, že se částka určená na šrotovné vyčerpá příští úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám