Hlavní obsah

Koalice a ČSSD mají společný plán proti krizi, je v něm šrotovné

Právo, Jiří Vavroň

Strany vládní koalice a ČSSD dohodly společný balíček protikrizových opatření. Jsou mezi nimi například vládní návrhy na slevy na sociálním pojistném či insolvenční zákon, který umožní aby byla vyplacena tříměsíční mzda zaměstnancům, jejichž firma zkrachovala, a urychlení odpisů majetku firmám. Opozice do balíčku přispěla mimo jiné i návrhem na zavedení tzv. šrotovného.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem.

Článek

Pro přijetí vládních návrhů by vedle koaličních poslanců mohli hlasovat i poslanci soc. dem. ČSSD by zase díky hlasům koaličních poslanců prošly návrhy na vyplacení šrotovného, prodloužení doby výplaty podpory v nezaměstnanosti a to zejména u lidí, kteří mají těsně před penzí až do doby jejich možného odchodu do penze, a zvýšení podpory rodinám s dětmi.

Kalousek doufá, že šrotovné neprojde

"Šrotovné nezavedeme, připravíme ale rámec, aby ho vláda zavést mohla. Já budu tiše doufat, že se tak nestane," řekl ČTK k návrhu na zavedení šrotovného ministr financí Miroslav Kalousek.

Šrotovné je navrženo ve výši 30 000 korun na pořízení automobilu do hodnoty 500 000 korun.

Podle analytičky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové by účinnějším krokem na podporu skomírajícího automobilového průmyslu než šrotovné bylo rozšíření možnosti odpočtu DPH například také na ojetá auta. Odpočet daně u nově zakoupených aut mohou podnikatelé uplatňovat od začátku dubna.

Výhody pro zaměstnance i podnikatele

Je to spojení realistického pohledu na ekonomiku, kde podporu získají jak zaměstnavatelé, tak i zaměstnanci, shodují se analytici. S mixem opatření souhlasí i většina členů Národní ekonomické rady vlády (NERV). 

Poslanci sociálního a rozpočtového sněmovního výboru, kteří návrhy protikrizových opatření projednávali tuto středu, proto jednání přerušili, aby koaliční i opoziční tábory mohly upřesnit předlohy tak, aby byly průchozí na schůzi Sněmovny.

Podle předsedy sociálního výboru a současně místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha sociální demokracie po drobných úpravách podpoří insolvenční zákon či zrychlení odpisů. Za kontroverzní ale stále považuje návrh na zavedení slev na sociálním pojištění pro zaměstnavatele.

Vládní koalice však navrhne dočasnost platnosti slev na pojistné do roku 2010, včetně průběžného vyhodnocení efektů jako snížení výdajů zaměstnavatelů celkem o 18 miliard pomáhá zvládat dopady krize. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) pomůže vládní návrh slev na sociálním pojištění zachránit 50 000 až 70 000 pracovních míst. Pak by návrhy na slevy mohly být tolerovatelné i pro soc.dem. Šrotovné by se zase zavedlo až od podzimu letošního roku. 

Ostatní návrhy na předvolební billboardy

Ostatní protikrizová opatření, která zazněla v březnu na jednáních Sněmovny a na kterých prakticky neexistuje v současné Sněmovně politická shoda, se tak patrně stanou místo předmětem jednání ve Sněmovně předmětem volební kampaně před předčasnými parlamentními volbami.

ČSSD jako protikrizová opatření navrhuje například 30procentní zdanění pro lidi, kteří vydělávají ročně více než 1,2 miliónu korun. Zvýšení daňové progrese by zvýšilo příjmy do státní kasy podle odhadů soc.dem asi o pět miliard korun ročně. Předmětem volebního soupeření se zřejmě stane i návrh na výplatu mimořádné podpory důchodcům. 

Anketa

Jste pro zavedení šrotovného v ČR?
Ano
33,6 %
Ne
66,4 %
Celkem hlasovalo 19463 čtenářů.

Šrotovné

Státní příspěvek na nákup nového vozidla výměnou za likvidaci staršího auta. 

Německá vláda dotace zavedla od ledna letošního roku a činil 2500 eur, tedy přes 66 tisíc korun. Vláda na šrotovné vyčlenila 1,5 miliardy korun. Do konce léta byla částka kompletně vyčerpána.

Na Slovensku proběhly dvě vlny šrotovného a obě byly zcela vyčerpány. Tamní vláda lidem přidávala na nové vozy 1500 eur (900 eur v druhé vlně. Celkem se zlikvidovala zhruba 44 tisíc aut.

Díky šrotovnému v sousedních zemích vzrostl zájem o vozidla české automobilky Škoda, zejména model fabia. 

Reklama

Výběr článků

Načítám