Hlavní obsah

Úrokový strop má zastavit řádění lichvářů

Právo, Radka Kovářová, Jakub Svoboda
Praha

Odstupující ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda chce prosadit dvacetiprocentní až třicetiprocentní strop pro úroky ze všech typů úvěrů. Cílem návrhu je zabránit lichvářům zneužívat lidi, kteří jsou nuceni vzít si k řešení své svízelné životní situace půjčku „za každou cenu“.

Foto: Petr Horník, Právo

Odstupující ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda

Článek

Smluvně „dohodnuté“ úroky často dosahují až několikanásobné výše poskytnutého úvěru. Řada lidí se v nezáviděníhodné situaci nemusí v prohlubující se krizi ocitnout vlastním přičiněním. Stačí když například dlouhodobě nemají práci a nejsou schopni splácet své závazky. Rostoucí platební neschopnost Čechů dnes potvrzují i statistiky exekučních oddělení okresních soudů.

„Znám případy, kdy kvůli půjčce v řádu desítek tisíc korun lidé nakonec přišli o dům. S lichváři, kteří zneužívají postavení občanů jednajících v tísni, je zapotřebí rázně zatočit,“ řekl Právu Svoboda s tím, že o rychlém společném postupu již jednal také s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem.

Díra v zákonech

Český právní řád totiž problém lichvy neřeší dostatečně. Přestože je nezákonná, přesně nestanoví, jaká konkrétní výše půjčky a úroků může už být za lichvu označena. Prokázat ji u soudu je potom tedy téměř nemožné.

„Firmy, které půjčují na vysoké úroky, to mají velmi dobře ošetřené po právní stránce. Pak se z toho většinou vyklube občanskoprávní spor,“ konstatovala mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

„Pokud by už nějaké jednání mohlo být trestně postižitelné, tak je často problém s dokazováním. Poškození totiž velmi často mění výpovědi,“ dodala.

Za první dva měsíce letošního roku policie řešila pouze pět případů lichvy, za loňský rok to bylo celkem 66. Trestní zákon na takové počínání pamatuje tresty vězení až na dva roky nebo peněžitou sankcí. Pokud však lichvář získá svým činem tzv. značný prospěch, tedy více než půl miliónu korun, hrozí mu přísnější trest v rozmezí šesti měsíců až pěti let.

Soudy trestají až od úroku 60 %

Úročení některých půjček v Česku běžně dosahuje padesáti a více procent. To se ale týká prakticky jen nedozorovaných poskytovatelů finančních služeb. Avšak i úrokové sazby kontokorentů a nejrůznějších spotřebitelských úvěrů bank a dalších peněžních ústavů, nad nimiž vykonává dohled Česká národní banka, se často pohybují kolem dvaceti procent.

Za První republiky naplňoval úrok nad 12 procent ročně definici trestného činu lichvy s hrozbou vězení. Podle Svobody ale nyní soudci odsoudí za lichvu, pokud se k tomu vůbec odhodlají, až když úroky z úvěru dosahují 60 až 70 procent.

Svoboda chce změny prosadit co nejdříve. Protože je ale vláda v demisi a schvalování zákona by se mohlo protáhnout, podmínky půjček by měl ve svém nezávazném doporučení určit Nejvyšší soud.

K boji proti lichvě vládu už v únoru vyzvala také opozice. Místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka tehdy uvedl, že pokud kabinet v březnu nepředloží zákonná opatření proti lichvě a lichvářům, je ČSSD připravena předložit poslancům vlastní návrhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám