Hlavní obsah

V Česku je bez práce 450 tisíc lidí

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na úřadech práce skončilo během března dalších dvacet tisíc lidí. Průměrná míra nezaměstnanosti tak v Česku povyskočila na 7,7 procenta (v únoru činila 7,4 procenta). Bez zaměstnání je tak již přes 448 912 lidí. Ve středu o tom informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Růst nezaměstnanosti jde jednoznačně na vrub zpomalování a následné recesi české ekonomiky. Propouštění je ve skutečnosti ještě rozsáhlejší, protože v číslech z úřadů práce není vidět, kolik cizinců už muselo svoji práci opustit,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Dodal, že dynamika, s jakou se v ČR propouští, je neuvěřitelně rychlá.  

Ve srovnání s předešlým rokem je nezaměstnaných o 112 tisíc více. Podporu v nezaměstnanosti nyní pobírá přes 200 tisíc lidí, tedy 45,3 procenta osob v evidenci.

Volných míst je na úřadech práce 55 412. V meziročním srovnání je to téměř o sto tisíc méně. V průměru na jedno místo v nabídce připadá 8,1 uchazeče. Nejnáročnější je získat práci na Jesenicku, kde se na volné pracovní místo hlásí 58,6 lidí, v Teplicích 45,9 lidí či na Karvinsku 42,6 lidí.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti ve vybraných okresech (v %):
Most14,9
Jeseník14,6
Bruntál14,1
Karviná13,7
Znojmo13,5
Nejnižší míra nezaměstnanosti (v %)
Praha-východ2,5
Praha2,6
Praha-západ2,7

„Předpokládáme, že nezaměstnanost ještě dále poroste a ke konci roku nejspíše překročí osm procent. Sezónní práce sice vylepší některé výsledky dalších měsíců, ale celkový negativní trend nezmění. Tento trend rostoucí nezaměstnanosti může zlomit jedině až silnější oživení české ekonomiky,“ uzavřel Dufek. 

Lidí bez práce nepřibývá jen v Česku. Například v celé Evropské unii byla únorová míra nezaměstnanosti 7,9 procenta. V USA přišlo o práci během března 663 tisíc lidí. Tamní nezaměstnanost je nejvyšší od roku 1983. [celá zpráva]

V Rusku je podle údajů ministerstva zdravotnictví a sociálního rozvoje 2,2 miliónu lidí bez práce, což je o 951 tisíc více než loni v září. Podle statistiků, kteří používají mezinárodní metodiku výpočtů, je více než 6,4 miliónu Rusů nezaměstnaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám