Hlavní obsah

Na zateplení domácnostem miliardy

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ušetříte ročně desítky tisíc korun za vytápění, až statisíce získáte od státu na opravu domů, láká ministerstvo životního prostředí (MŽP) občany v rámci programu Zelená úsporám. Letos se v něm rozdělí deset miliard korun. Lidé je získají na zateplení svých domů či za změnu způsobu jejich vytápění.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Program v Praze představily MŽP a Státní fond životního prostředí (SFŽP), jenž na přerozdělováním dotací dohlédne. Na peníze letos dosáhne 250 tisíc domácností, odhadly.

„Je to největší program svého druhu, který v České republice byl. Těch deset miliard půjde především do zateplení rodinných a bytových domů. Dále na rozšíření obnovitelných zdrojů energie, solární kolektory, tepelná čerpadla a na všechny typy kotlů na biomasu,“ vyjmenoval ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

„Je to největší program svého druhu, který v České republice byl. Těch deset miliard půjde především do zateplení rodinných a bytových domů. Dále na rozšíření obnovitelných zdrojů energie, solární kolektory, tepelná čerpadla a na všechny typy kotlů na biomasu,“ vyjmenoval ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

„Je to největší program svého druhu, který v České republice byl. Těch deset miliard půjde především do zateplení rodinných a bytových domů. Dále na rozšíření obnovitelných zdrojů energie, solární kolektory, tepelná čerpadla a na všechny typy kotlů na biomasu,“ vyjmenoval ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Doplnil, že stát poprvé myslí i na lidi, kteří postaví energeticky pasivní novostavbu. Příspěvek činí dvě stě dvacet tisíc korun.

Rozhodne i plocha domu

Již nyní je jisté, že výše dotace se bude odvíjet především od plochy domu. Na komplexní zateplení staršího domu může žadatel dostat až 1950 korun na metr čtvereční podlahové plochy, a to do maximálně poloviny celkových nákladů. Na dílčí zateplení pak může počítat s 850 korunami na metr.

Další finance může získat za přechod z vytápění ze zdrojů na tuhá nebo kapalná fosilní paliva nebo z elektrického vytápění na zdroje na biomasu s nízkými emisemi. Příspěvek dosáhne až šedesáti procent nákladů, maximum dotací činí osmdesát tisíc korun. U tepelných čerpadel činí dotace třicet procent, a to do maximální výše sedmdesát pět tisíc korun.

Zateplování a výměnu vytápění se přitom vyplatí kombinovat. Program iniciativu ocení dvacetitisícovým bonusem. Ministerstvo upozorňuje, že Zelená úsporám se netýká vesměs panelových domů. Výjimkou je příspěvek na změnu vytápění. Omezení zdůvodnilo tím, že revitalizaci paneláků řídí už jiné ministerstvo – pro místní rozvoj.

Zástupci MŽP i SFŽP budoucí žadatele o dotace ujistili, že peněz bude v programu dost. Vedle letošních deseti miliard počítají s tím, že brzy získají až dalších patnáct miliard.

Dotace bude nároková, pokud budou zdroje. „Lidé se nemusí tlačit hned první den, peněz bude dost,“ uvedl Bursík.

Žádosti se budou předkládat na pobočkách SFŽP či bank. „Seznam bank bude jasný 17. dubna. Budou k dispozici tisíce poboček v celé ČR,“ podotkl Bursík. Stát si od programu vedle energetických úspor slibuje také řešení nezaměstnanosti. V rámci programu by mělo fungovat až třicet tisíc takzvaných zelených míst.

„Peníze nastartují poptávku ve stavebnictví. Těžit z nich budou malé firmy, které práce v regionech zajistí,“ upřesnil náměstek MŽP Jan Dusík. Podle něj je Zelená úsporám v rozhýbání stagnující české ekonomiky až o polovinu efektivnější než zvažované šrotovné.

Platí Japonci

SFŽP přispíval na ekologické vytápění i v minulosti. Dotace ale ročně získaly pouze zhruba dva tisíce žadatelů.

Finance z programu Zelená úsporám budou čerpány z peněz, které zaplatí zájemci za koupi volných emisních kreditů. Obchod umožňuje Kjótský protokol. ČR zavazoval v období 2008 až 2012 k úspoře osmi procent skleníkových emisí oproti roku 1990. Ty ovšem reálně v roce 2008 poklesly téměř o čtvrtinu. Česku tak nyní zbývá 150 miliónů kreditů. Čtyřicet miliónů odkoupili minulý týden Japonci. O prodeji dalších šedesáti miliónů se jedná, např. se Světovou bankou. Padesát miliónů kreditů si nechá ČR jako rezervu.

MŽP počítá s tím, že při vyčerpání dotací by nový program měl přinést úsporu emisí skleníkových plynů o 1,1 miliónu tun. Emise prachu by každoročně měly být nižší o 2,2 miliónu kilogramů. Podle Bursíka by domácnosti navíc ušetřily na topení kolem tří miliard korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám