Hlavní obsah

Stát nemůže rušit zakázku pro ČSOB jen kvůli arbitráži, rozhodl soud

Novinky, ČTK, Alžběta Trousilová
Brno

Stát nesmí vzít bance ČSOB zakázky, které jí už dříve přidělil, jen proto, že s bankou má spory. Rozhodl o tom krajský soud v Brně. Banka dříve vyhrála výběrové řízení na správu 15 miliard na protipovodňová opatření.

Článek

Ministerstvo financí ale konečnou smlouvu nepodepsalo a tendr zrušilo. A to kvůli arbitrážnímu řízení, které banka se státem vede kvůli nevyřešené pohledávce v IPB.

Antimonopolní úřad rozhodl, že stát nemůže bance zakázku kvůli sporu vzít. Ministerstvo financí se proti tomu ohradilo u soud. Trvalo na tom, že banka, která se s ním soudí, zakázku nedostane. Ten nyní jeho žalobu zamítl a ministerstvu dal pokutu 10 000 korun.

"Postup ministerstva financí považuje soud za porušení zákona o veřejných zakázkách," uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce krajského soudu David Raus. Podle něj arbitráž nemůže být důvodem pro zrušení tendru, když navíc se sporem nijak nesouvisí.

Banku IPB převzal v roce 2000 stát a během několika dní dohodl její převzetí ČSOB. Ta nyní chce po státu nevyřešené pohledávky v hodnotě 1,6 miliardy korun a kvůli nim vede se státem arbitráž. 

Ohledně IPB to není jediná arbitráž. Loni skončil spor s bývalým vlastníkem IPB Nomurou, která si stěžovala právě na převod IPB pod ČSOB za symbolickou korunu. Nomura na českém státu vysoudila 3,6 miliardy korun, ačkoliv původně požadovala až 20 miliard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám