Hlavní obsah

Jihočeši dali zelenou rozšíření Temelína za čtyři miliardy korun

Právo, Petr Pokorný
Aktualizováno

Jihočeští zastupitelé v úterý zrušili usnesení z roku 2004, ve kterém jejich předchůdci odmítli rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Výstavbě dalších dvou jaderných bloků u Týna nad Vltavou tak dali zelenou. Pro hlasovalo 46 zastupitelů, dva se hlasováni zdrželi. Do kraje by jako kompenzace za stavbu měla elektrárenská společnost ČEZ nalít v příštích deseti letech necelé čtyři miliardy korun.

Článek

„Bližší podrobnosti ke smlouvě mezi Jihočeským krajem a společností ČEZ sdělíme na středeční tiskové konferenci,“ sdělila Právu mluvčí krajského úřadu Kateřina Koželuhová. Více zatím s odkazem na zmíněnou tiskovku neřekl ani mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Podle dostupných informací ale obě strany ve středu oznámí podpis smlouvy, která do regionu přinese už zmíněné zdroje ve výši necelých čtyř miliard korun, z nichž zhruba 2,5 miliardy korun by mělo směřovat do investic souvisejících s dostavbou elektrárny, zejména na budování dopravní infrastruktury. ČEZ se v té souvislosti zavázal, že ve výběrových řízeních týkajících se jeho vlastních investičních aktivit na území kraje osloví i jihočeské firmy.

V sumě za kompenzace má být mimo jiné zahrnuto sponzorování kulturních a sportovních akcí ve výši 110 miliónů ročně a financování havarijního a krizového plánování do roku 2018 v celkové částce do 100 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám