Hlavní obsah

Pokles ekonomiky EU byl koncem 2008 větší, než ukazovaly odhady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční pokles ekonomiky EU a eurozóny byl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku větší, než ukazovaly původní odhady. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 se HDP celé unie propadlo o 1,4 procenta a eurozóny o 1,5 procenta. Eurostat, který v úterý zveřejnil konečnou zprávu o vývoji HDP, přitom ještě v březnu předpovídal, že hospodářství se v obou zónách meziročně propadlo shodně o 1,3 procenta.

Článek

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím loňského roku ekonomika EU ve 4. čtvrtletí 2008 poklesla o 1,5 procenta a eurozóny o 1,6 procenta. Evropský statistický úřad v tomto případě revidoval jen propad hospodářství v zemích, které platí eurem, přičemž původně předpovídal pokles o 1,5 procenta.

Eurostat ale revidoval i vývoj ve třetím čtvrtletí loňského roku, kdy HDP EU i eurozóny kleslo shodně o 0,3 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Původně statistici odhadovali propad o 0,2 procenta.

Hospodářský útlum zasáhl všechny členské státy EU bez výjimky. Hospodářský růst ve čtvrtém čtvrtletí 2008 ve srovnání s předchozím čtvrtletím zaznamenaly jen čtyři země - Slovensko, Kypr, Řecko a Polsko.

Nejrychleji přitom rostla slovenská ekonomika (o 2,1 procenta), česká se proti tomu mezičtvrtletně propadla o 0,9 procenta. Do slabých výkonů irské ekonomiky, které se daří v EU nejhůře, ale mají Češi ještě daleko. Irsko totiž zaznamenalo v posledním čtvrtletí mezičtvrtletní propad HDP o 7,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám