Hlavní obsah

Český zahraniční obchod se dál propadá

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Český zahraniční obchod pokračoval v únoru ve výrazném propadu. V meziročním srovnání vývoz klesl o 22,2 procenta a dovoz o 21,5 procenta. Přesto obchodní bilance skončila v přebytku ve výši 8,7 miliardy korun, což je oproti loňsku o 4,3 miliardy méně. Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„K lepšímu výsledku obchodu v únoru dopomohla levnější ropa. Díky poklesu její korunové ceny se tak snižuje hodnota jejího dovozu a vylepšuje se tak výsledná obchodní bilance. Vzhledem k vysokým cenám ropy v loňském roce předpokládáme, že pozitivně bude ropa ovlivňovat český zahraniční obchod po většinu letošního roku,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek. 

Stejně jako v předešlých měsících i v únoru nejhůře dopadl obchod se stroji a dopravními prostředky. Podle statistiků se naopak zlepšila bilance u polotovarů a materiálů. Stroje a dopravní prostředky zaznamenaly celkový pokles vývozu o 25,4 % (o 30,4 miliard Kč) a dovozu o 28,3 % (o 24,6 miliard Kč). Celkový dovoz minerálních paliv klesl o 7,6 % (o 1,4 miliard Kč).

„Pokles zahraničního obchodu trvá (s výjimkou září) od srpna loňského roku, v posledních dvou měsících je na obou směrech více než dvacetiprocentní,“ uvedl úřad.

V dalších měsících pomůže šrotovné

Český zahraniční obchod se potýkal s velkými problémy i v lednu, když vývoz byl meziročně nižší o 24 procent, dovoz o pětinu. Přesto celková bilance skončila v přebytku 3,5 miliardy korun. Jednalo se o nejhorší výsledek od vzniku samostatné ČR.

„V dalších měsících by na českém exportu měl být pořádně vidět vliv šrotovného, zavedeného v okolních zemích. Předpokládám proto, že se tak už výrazně zpomalí dosavadní bezprecedentní propad jak exportu, tak průmyslové výroby,“ dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám