Hlavní obsah

Schodek rozpočtu bude letos 120 až 130 miliard, očekává ministerstvo

– Praha • Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu ČR v letošním roce by měl činit 120 až 130 miliard Kč, což je zhruba čtyři procenta hrubého domácího produktu. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to odhadl náměstek ministra financí Eduard Janota s tím, že příčinou deficitu je výpadek daňových příjmů.

Článek

Česko by tak nesplnilo jedno z kritérií pro přijetí eura, podle nějž musí být podíl schodku rozpočtu na HDP nižší něž tři procenta.

Letošní schválený rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy korun, vychází ale z předpokládaného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Od té doby se prognózy kvůli krizi rapidně zhoršily, například Česká národní banka počítá s poklesem HDP až o 0,3 procenta. Ministerstvo financí pracuje i se scénářem poklesu až o dvě procenta. Za celý loňský rok stát hospodařil s deficitem 19,4 miliardy korun.

Janota stejně jako viceguvernér České národní banky Miroslav Singer předpokládá v tomto roce pokles české ekonomiky o dvě procenta. Janota upozornil na to, že pro krytí deficitu vyššího než sto miliard korun bude potřeba souhlasu Poslanecké sněmovny. Deficity se kryjí hlavně emisí pokladničních poukázek a vydáním dluhopisů. Janota v této souvislosti připomněl, že emise dluhopisů v minulých týdnech ukázala na zhoršení podmínek pro financování schodku.

Rozpočet mohou nyní výrazně ovlivnit balíčky na podporu ekonomiky, které připravila vláda i opozice. Janota míní, že nejhorší z pohledu rozpočtu by byl kompilát návrhů, který by více preferoval povzbuzení poptávky než nabídky. Poptávku přitom preferují opoziční návrhy, nabídku zase ty vládní. "Vláda udělala pro řešení krize dost," podotkl.

Ve hře je přijetí eura

Zvýšení podílu deficitu rozpočtu nad tři procenta HDP i následkem zvýšení výdajů na podporu ekonomiky bude znamenat oddálení možného přijetí do režimu směnných kurzů, který je předstupněm přijetí eura. "Pokud bychom řekli roky 2012, 2013 (termín pro přijetí eura), tak můžete zapomenout na šrotovné, zrychlené odpisy, na cokoliv, co chcete, protože na to nebudou peníze," reagoval Singer na požadavky podnikatelů na rychlé zavedení eura a přijetí dalších pobídek k oživení ekonomiky.

"Dokud nebude jasné, že jsme v jistém roce schopni se dostat pod tři procenta (podílu schodku rozpočtu na HDP), nikdo se s námi o vstupu do režimu směnných kurzů ani nebude bavit," doplnil Janota.

MF nyní předkládá na jednání vlády státní závěrečný účet za rok 2008, který podle Janoty "vypadá dobře". Deficit veřejných rozpočtů jako další z kritérií pro přijetí eura činil 1,6 procenta, státní dluh představoval 1,1 biliónu Kč.

Tendence výpadku daňových příjmů začaly v loňském posledním čtvrtletí, v letošním prvním kvartále byla podle Janoty situace ještě horší. Stát v březnu hospodařil se schodkem 2,35 miliardy korun, ale 31 miliard do rozpočtu stát napumpoval z peněz připravených na zmírnění dopadů globální hospodářské krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám