Hlavní obsah

Odboráři budou v květnu kvůli krizi demonstrovat v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odboráři budou 16. května demonstrovat v centru Prahy proti dopadům hospodářské krize na zaměstnance. Rozhodl o tom v pátek mimořádný sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Odborářům vadí i novela Zákoníku práce, kterou chce ministr Práce a sociálních věcí Petr Nečas schválit ještě do předčasných voleb. Novinářům to řekla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Demonstrace odborářů v Praze. Archivní foto.

Článek

Odboráři předpokládají, že plánované demonstrace se zúčastní několik tisíc lidí. Vládní opatření pro boj s krizí podle odborů údajně problémy zaměstnanců neřeší a odbory s nimi nesouhlasí.

Svolání demonstrace inicioval již počátkem března odborový svaz KOVO, který je se 170 tisíci členy nejsilnějším odborovým svazem. [celá zpráva]

Největší nebezpečí vidí v současné době odbory ve zneužití krize vůči zaměstnancům a jsou odhodlány tomu bránit. Důkazem zneužití je podle nich nejnovější návrh novely Zákoníku práce, kterou v těchto dnech předložil ČMKOS ministr Nečas.

Nečas oznámil, že o Zákoníku práce by měla rozhodnout příští překlenovací vláda ještě do předčasných voleb. "Teď běží připomínkové řízení. Zřejmě o osudu tohoto zákoníku rozhodne nová, letní překlenovací vláda," uvedl Nečas.

Nečas oznámil, že o Zákoníku práce by měla rozhodnout příští překlenovací vláda ještě do předčasných voleb. "Teď běží připomínkové řízení. Zřejmě o osudu tohoto zákoníku rozhodne nová, letní překlenovací vláda," uvedl Nečas.

Zaměstnancům podle odborářů nyní kvůli krizi hrozí drastické omezení práv, propouštění, snižování mezd, živoření v nezaměstnanosti a znehodnocení důchodů.

Nečas změny považuje za pozitivní

Podle Nečase budou mít zaměstnanci z mnohých nových ustanovení zákoníku prospěch; jako příklad uvedl prodlouženou zkušební lhůtu. V ní totiž pracovní poměr častěji ukončují noví zaměstnanci než jejich zaměstnavatelé. "Z tohoto pohledu je prodloužení zkušební lhůty ve skutečnosti v zájmu zaměstnanců, nikoli proti jejich zájmům," míní Nečas.

Ústavní soud loni zrušil 11 ustanovení nyní platného zákoníku, který i přes prezidentovo veto v parlamentu prosadila těsně před volbami v roce 2006 ČSSD spolu s komunisty. Podle Nečase je přinejmenším nutná novelizace řady částí současného zákoníku. Sněmovna by měla novou normu přijmout nejpozději do předčasných voleb, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám