Hlavní obsah

MND letos do hledání ropy a plynu investuje 600 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Moravské naftové doly (MND) chce letos investovat téměř 600 miliónů korun do hledání nových ložisek ropy a zemního plynu v Česku. To je zhruba o pět procent více než loni. Na jižní Moravě letos plánuje MND až sedm průzkumných vrtů, například v okolí obcí Podivín, Prušánky nebo Uhřice. Uvedl to mluvčí MND Daniel Plovajko.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Skupina MND také v průběhu letošního roku počítá s realizací plošného (2D) seizmického měření, který by mělo proběhnout v první polovině roku v okolí obce Násedlovice," uvedl mluvčí.

Loni MND uskutečnily osm průzkumných vrtů v oblastech Lanžhot, Poddvorov, Prušánky, Uhřice a v lokalitě Vizovických vrchů. Do nich firma investovala 570 miliónů korun.

Úspěšnost průzkumných praci byla v roce 2008 mimořádně úspěšná, když se v 85 procentech potvrdily předpoklady, které měli geologové pro realizaci jednotlivých průzkumných vrtů
podotkl Plovajko

Například na Kroměřížsku ale MND nové naleziště ropy nenašly. Neúspěšný byl průzkumný vrt Srbce 1, který firma loni provedla v katastru obce Dřínov na Kroměřížsku.

MND také letos hodlají rozdělit až šest miliónů korun na grantech. O granty mohou požádat obce, občanská sdružení a právnické osoby, které mají k lokalitám, na nichž MND působí nebo se o ně zajímají, nějaký vztah. Minimální výše finanční podpory je 50 000 korun, maximální půl miliónu. Uzávěrka přihlášek je do 30. dubna, o udělení grantů rozhodne grantová komise do konce května, uvedl Plovajko.

Skupina MND je největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v Česku. Těží na 21 ložiscích s denní těžbou kolem 6000 barelů ropy a plynu. V současné době komerčně těží plyn v Pákistánu z ložiska Sawan s denní těžbou plynu deset milionů krychlových metrů. Drží také podíly v průzkumných licencích v Jemenu, Německu, Rusku a Rumunsku.

Předloni dosáhla konsolidovaného hospodářského výsledku ve výši 1,448 miliardy korun před zdaněním. Výsledky za loňský rok dosud MND nezveřejnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám