Hlavní obsah

Krize položila v Rusku první velkou automobilovou továrnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku se kvůli hospodářské a finanční krizi položila první velká automobilová továrna. Závod Izhavto, který montuje vozy pro automobilky Kia Motors a AvtoVAZ, tento měsíc ukončí výrobu a propustí 5000 zaměstnanců. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Dělníci montují automobil Kia Rio v závodě Izhavto

Článek

"Pět měsíců proděláváme pět miliónů dolarů (přes 100 miliónů korun) měsíčně. Už se s tím nedokážeme vypořádat," uvedl mluvčí podniku. "Byli jsme nuceni přikročit k poslední možnosti a továrnu uzavřít," dodal.

Ruská vláda v pondělí nastínila plány na pomoc automobilovému sektoru, které mají zabránit hromadnému propouštění. Vláda slíbila přímou finanční pomoc, úvěry i záruky na půjčky čtyřem největším domácím výrobcům automobilů. Firma Izhavto s výrobní kapacitou 350 000 vozů ročně se však do této čtveřice nedostala.

Ruský ministr průmyslu a obchodu Viktor Christěnko v pondělí varoval, že celkový prodej automobilů v Rusku by se v letošním roce mohl propadnout o více než 60 procent. Předchozí prognóza ministerstva přitom počítala s poklesem o 40 procent.

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers nedávno předpověděla, že celkový prodej automobilů v Rusku by se letos mohl snížit o 25 až 50 procent kvůli klesající dostupnosti úvěrů, rostoucí nezaměstnanosti, pomalejšímu růstu osobních příjmů a poklesu hodnoty rublu. Dodala, že ruský trh s automobily se vrátí na úroveň z doby před dvěma lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám