Hlavní obsah

Češi snědli desítky kilogramů arašídů s nebezpečným melaminem

Novinky, toh
Praha

Do Česka se během krátké doby dostala další potravina obsahující nebezpečnou látku melamin. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ji však lidé v obchodech zcela vykoupili. Jednalo se o 42 kilogramů oříšků Wild Roasted Nuts.

Foto: John Javellana, Reuters

Kvůli možnému obsahu nebezpečného melaminu inspekce kontroluje potraviny z Číny.

Článek

"Potravina pocházela z Číny, odkud se přes Nizozemí a Rakousko dostala až do České republiky, kde ji konečným spotřebitelům prodávaly firmy VMB Perla s.r.o. ze Sokolova a Ronja s.r.o. ze Znojma. Kontrolou u obou společností však bylo zjištěno, že uvedená potravina již není na trhu,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Podle ní mají oříšky trvanlivost do 6. července letošního roku, proto existuje možnost, že lidé potravinu ještě nesnědli. "Pro spotřebitele nepředstavuje akutní zdravotní riziko,“ zdůraznila Šmídtová.

Již na začátku března inspekce varovala, že obchodní domy Hypernova a Albert stáhly z prodeje arašídy s touto nebezpečnou látkou. I v tomto případě pocházely oříšky z Číny.[celá zpráva]

Melamin

Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

Právě zde totiž loni na podzim propukla aféra ohledně melaminu, který tamní firmy přidávaly do mléka. Kvůli tomu pak několik dětí zemřelo a dalších asi 200 tisíc mělo zdravotní problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám