Hlavní obsah

Šrotovné bude na Slovensku pokračovat druhým kolem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico v úterý oznámil, že šrotovné bude od pondělí pokračovat druhým kolem, které bude zároveň poslední. Slováci vyčerpali původně vyčleněnou částku 33,2 miliónu eur za necelé tři týdny, když bylo sešrotováno 22 100 vozidel.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Slováci sešrotovali více než 22 tisíc aut.

Článek

Pokračovat ve šrotovném doporučila Rada pro hospodářskou krizi. Fico zatím neupřesnil, jakou částku vláda vyčlení na druhé kolo šrotovného, ale pravděpodobně to bude opět 33,2 miliónu eur.

"O nastavení parametrů druhého kola šrotovného budou v nejbližších dnech jednat představitelé ministerstev financí a hospodářství se Sdružením automobilového průmyslu," uvedl Fico.

V prvním kole šrotovného od 9. do 26. března přispěl stát na koupi nového automobilu částkou 1500 eur a prodejci přidávali dalších 500 eur. Prodej nových automobilů prudce vzrostl a státu to přineslo vyšší výběr daně z přidané hodnoty a poplatků na policii při registrování nových automobilů.

Státní kasa na šrotovném vydělala 4,8 miliónu eur. Slováci si za šrotovné nejvíc kupovali renaulty, dacie a škodovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám