Hlavní obsah

Většina padesátníků zmizela, vrátilo se jich jen 13 procent

– Praha
Právo, Jakub Svoboda

Naprostá většina zrušených padesátihaléřů zůstane zřejmě navěky mezi lidmi nebo někde vyhozena či ztracena. České národní bance (ČNB) se totiž dosud vrátilo 55 miliónů těchto hliníkových mincí. To je jen necelých 13 procent z celkového počtu padesátníků, který byl v oběhu před jejich vyřazením na konci loňského srpna.

Článek

Stejně jako u jiných mincí nižších nominálních hodnot lidé nemají o výměnu padesátihaléřů velký zájem. A ani samotná centrální banka nepředpokládá, že se jí podaří získat zpět o moc víc mincí.

Skončily po 116 letech

„Na základě dosavadního vývoje lze očekávat celkovou návratnost padesátihaléřových mincí ve výši 15 procent s odchylkou jednoho procenta,“ řekl Právu Pavel Palivec z tiskového oddělení ČNB.

Ještě loni v létě bylo v oběhu téměř 427 miliónů padesátníků. Na konci srpna se však Češi s placením haléřů v obchodech definitivně rozloučili, a to po dlouhých 116 letech.

Podle centrální banky padesátihaléře již prakticky neplnily základní funkci oběživa a z oběhu se jich vracelo čím dál méně. Desetihaléře a dvacetihaléře přestaly v Česku platit již v roce 2003.

Přestože se haléře již od loňska nevyskytují v hotovostní podobě, jsou i nadále platnou peněžní jednotkou – skladba peněz v ČR zůstala stejná. Ceny zboží a služeb se dál uvádějí v haléřích a jejich násobcích.

ČNB již dříve uvedla, že výměna neplatných mincí bude možná u komerčních bank jeden rok, tedy do letošního 31. srpna. Poté bude až do srpna 2014 možné peníze vyměnit už jen v centrální bance.

Proč se říká desetikoruně pětka

Korunová soustava, v níž jedna koruna se rovná jednomu stu haléřů, začala v českých zemích platit v roce 1892. Nahradila tehdy zlatkovou soustavu – jeden zlatý představoval sto krejcarů. Z konce 19. století se až do dneška ujal pojem „pětka“, tedy deset korun. Desetikoruna totiž tehdy odpovídala dřívějším pěti zlatým.

Koruny a haléře poté platily nepřetržitě až do loňského roku, význam haléřů ale v posledních letech rychle klesal. Za padesátník si šlo před jeho zrušením koupit možná tak plastový kelímek a zcela výjimečně rohlík v akci.

I když si za ně člověk teď už nemůže koupit vůbec nic, své uplatnění haléře stále nacházejí – u stolů hráčů mariáše. Část z nich sice přešla na koruny (většinou již při zrušení desetníků a dvacetníků), hodně karbaníků však zůstalo haléřům věrných dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám