Hlavní obsah

Na daňové přiznání zbývá jen jeden den

Novinky, Tomáš Holý
Praha

Pouze jeden den mají opozdilci na podání daňového přiznání za loňský rok. Ti, co neradi chodí po úřadech, se očekávaným frontám mohou vyhnout, jestliže přiznání odešlou elektronicky. Za promeškání mezního termínu hrozí, že na daních lidé zaplatí nakonec více, než kolik původně měli.

Článek

„Daňoví poplatníci, kteří nepodají daňové přiznání k dani z příjmů za rok 2008 v tomto termínu, se vystavují možnému zvýšení vyměřené daně až o deset procent a v případě pozdní úhrady musí ještě navíc počítat i s úroky z prodlení,“ varoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Stejně jako v předešlých letech i nyní se na finančních úřadech tvoří fronty. Na nápor zájemců jsou však připraveny a mají mimořádně otevřeno do 18 hodin.

Jak zdůrazňuje ministerstvo, nejpohodlnější je odevzdat přiznání v elektronické podobě. Loni tak učinilo zhruba 200 tisíc lidí. Bližší informace nejen o elektronickém přiznání lze najít na stránkách České daňové správy.

„Další možností jsou kontaktní místa zřízená ve vybraných obcích. Zde pracovníci finančních úřadů umožní podat daňové přiznání bez návštěvy příslušného úřadu,“ dodal Jakob.

Polovina lidí nestíhá

I když v úterý končí termín pro podání daňového přiznání, stále jej nepodala zhruba polovina lidí. Situace se ovšem liší kraj od kraje, vyplývá z ankety ČTK.

Zatímco například v Jihlavě odevzdalo daňové přiznání již celkem 80 procent poplatníků, tak v Praze jen polovina, a v Olomouci dokonce pouze kolem 40 procent lidí. Lidé, kteří využívají služeb daňového poradce, mají ale čas na podání přiznání až do konce června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám