Hlavní obsah

Vláda schválila nižší DPH v restauracích či kadeřnictvích

– Praha • Aktualizováno

Vláda v pondělí na návrh ministerstva financí schválila trvalé přeřazení některých služeb s vysokým podílem lidské práce do nižší devítiprocentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Týká se to například restauračních služeb nebo kadeřnictví. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek, premiér Mirek Topolánek a ministr školství Ondřej Liška (zleva).

Článek

Cílem návrhu je pod vlivem současné krize udržet zaměstnanost v těchto oborech. Návrh vyplývá z nedávné dohody ministrů financí EU; nepřímé daně jsou sladěny na úrovni EU. Nyní se jím bude zabývat parlament.

Celkový dopad tohoto opatření na veřejné rozpočty ministerstvo financí odhaduje na tři miliardy až šest miliard korun. Základní sazby DPH v Česku činí 19 procent.

Návrh má pomoci zaměstnavatelům, v reálu by však pravděpodobně zákazníci kadeřnictví či restaurací neměli poznat vůbec nic. Na cenách služeb či jednotlivých produktů by se to totiž projevit nemělo.

V EU má nyní 18 členských států u některých služeb výjimku na sníženou sazbu DPH pod stanovenou patnáctiprocentní - ta měla vypršet v roce 2010. Služby jako kadeřnictví, renovace soukromých obydlí nebo restaurace tak v blízké budoucnosti měly zdražit. Podle nové dohody jednotlivé státy mohou uplatňovat nižší než patnáctiprocentní sazbu i po roce 2010.

Česko za přeřazení služeb do nižší sazby DPH bojovalo léta

Česká republika přeřazení některých služeb do nižších sazeb DPH prosadila 10 března. Toto opatření se podařilo prosadit Kalouskovi při jednání ministrů financí EU jako krok nutný pro boj s krizí. [celá zpráva]

EU se o podobu DPH především u restauračních služeb přela už mnoho let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám