Hlavní obsah

Norsko nabídlo MMF k dispozici 4,6 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko, jehož bohatství pochází z vývozu ropy a zemního plynu, nabídlo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) v přepočtu 4,56 miliardy dolarů (94 miliard Kč). Země v sobotu ale také vyzvala fond k tomu, aby plnil roli dozoru nad světovými finančními trhy. Fond by podle Norů ale neměl trhy regulovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Norsko připomíná, že tok kapitálu do rozvíjejících se ekonomik výrazně klesl. Fond a nadnárodní rozvojové banky tak zůstaly jedny z mála institucí, které jsou schopny krizí stiženým ekonomikám půjčit peníze.

"Hluboká mezinárodní krize volá po tom, aby měl MMF dostatečné kapacity na půjčky," uvedla norská ministryně financí Kristin Halvorsenová. "Pro Norsko, které má značné devizové rezervy, je přirozené, aby přispělo," dodala.

Zatímco západní ekonomiky dávají miliardy na záchranu bank a balíky hospodářských stimulů a zadlužují se, Norsko překonává krizi díky svým finančním přebytkům z prodeje ropy a zemního plynu. Země má v tomto fondu přes 300 miliard dolarů.

Norové v minulém roce například přispěli na záchranu Islandu. Norsko je pátý největší vývozce ropy na světě a druhý největší dodavatel plynu do Evropy, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám