Hlavní obsah

Tůma: Vláda se na podzim vrátí k diskusi o stanovení přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bez ohledu na turbulence na tuzemské politické scéně lze očekávat, že na podzim se jakákoli vláda vrátí k diskusi o přijetí termínu eura. V Praze na mezinárodní konferenci o euru v nových členských zemích EU to v sobotu řekl guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma. Premiér Mirek Topolánek na počátku roku slíbil, že kabinet termín oznámí 1. listopadu 2009.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma

Článek

"Euro je dobré, ale ne za každou cenu," řekl šéf ČNB. Euro podle něj nevyřeší strukturální problémy v ekonomice. Proto je prý nutné před jeho přijetím nutné uskutečnit potřebné reformy.

Tůma a představitelé dalších středoevropských centrálních bank se dále shodli na tom, že pravidla pro přijetí do eurozóny se pravděpodobně nezmění ani kvůli krizi. U tak závažného kroku by to prý nebylo ani žádoucí.

Datum přijetí eura vláda zatím i přes naléhání opozice a podnikatelských svazů nestanovila. Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve řekl, že Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2013. Také analytici vidí tento rok jako realistický a zároveň jako nebližší možný.

Reklama

Výběr článků

Načítám