Hlavní obsah

Soud prohlásil konkurz na Moravia Energo

Ostrava

Krajský soud v Ostravě v pátek prohlásil konkurz na firmu miliardáře Tomáše Chrenka Moravia Energo. Vyplývá to z internetových stránek ministerstva spravedlnosti. Třinecká energetická firma byla v úpadku od 5. března. Její závazky podle soudu činí 1,9 miliardy korun.

Článek

Vyhlášením konkurzu soud zmařil šance Moravia Energo na reorganizaci, kterou chtěla zadlužená firma vyřešit svůj úpadek. Podle soudce Petra Budína insolvenční soud dospěl k závěru, že reorganizace není možná a že jiný způsob řešení než konkurz na majetek dlužníka je podle něj vyloučen. Důvodem je to, že Moravia Energo již nemá oprávnění obchodovat na komoditní burze a má vysoké závazky.

Ze struktury dluhů podle prohlášení o konkurzu vyplývá, že zásadní část dluhů tvoří závazky vzniklé bezprostředně v souvislosti s činností při obchodování na energetické burze. Závazky vůči bankám poskytujícím prostředky ke krytí burzovních operací dlužníka (Česká spořitelna, UniCredit Bank Czech Republic a Komerční banka) činí přibližně 1,5 miliardy Kč, zatímco závazky z ostatních činností činí přibližně 400 miliónů Kč, vyplynulo dále z prohlášení soudu.

Závěrem insolvenčního soudu je, že obchodování na Energetické burze Praha bylo klíčovou činností dlužníka a rovněž z této jeho činnosti byla vygenerována zcela převažující část jeho dluhů. Moravia Energo jako obchodník na burze nakupovala elektřinu až do 23.února, kdy jí Operátor trhu s elektřinou zrušil registrace k provádění uvedených obchodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám