Hlavní obsah

Senát schválil odpočet DPH u osobních aut pro podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podnikatelé od dubna zřejmě budou moci při nákupu nového vozu u všech osobních automobilů uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty (DPH). Počítá s tím novela, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Článek

Podnikatelé si dosud mohli daň odečítat jen u aut vybavených pevnou mřížkou. Tu si často nechávali namontovat i do osobních aut, jako užitkové pak vykazovali i některé verze luxusních značek.

Opozice tvrdí, že opatření pomůže jen podnikatelům, kteří toho budou zneužívat. Zástupci podnikatelů ale pokládají novelu za dlouho očekávanou a vítanou zprávou pro firmy, které tak ušetří na nákladech.

"Očekáváme, že díky možnosti odpočtu DPH při nákupu nového auta dojde k oživení poptávky a prodeje zejména u užitkových aut. Zároveň toto opatření bude povzbuzením pro celý automobilový průmysl a na něj napojená dodavatelská odvětví, kde v posledních měsících propadla výroba a prodej," uvedl již dříve prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Reklama

Výběr článků

Načítám