Hlavní obsah

Developer Orco požádal o ochranu před věřiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Realitní společnost Orco Property Group v Paříži požádala o soudní ochranu před věřiteli. Firma to sdělila v tiskové zprávě. Cílem firmy je urychlit strategickou a finanční restrukturalizaci. Kvůli tomu se nebude ve čtvrtek obchodovat s akciemi společnosti na pražské burze. Akcie podniku se obchodují na burzách v Praze, Paříži, Varšavě a Budapešti.

Článek

Společnost se již delší dobu potýká s problémy, a to v důsledku situace na realitních trzích. Před časem oznámila propouštění a uzavření některých poboček. Potíže ale pociťuje i při splácení půjček, které mají některé součásti skupiny.

"S podporou soudní ochrany před věřiteli získá management čas na to, aby mohl obnovit finanční zdraví firmy a pokročit v jednání, která jsme začali s našimi finančními partnery," poznamenal generální ředitel Jean-François Ott.  

Společnost dříve přesunula zveřejnění svých hospodářských výsledků za loňský rok na konec března. S touto zprávou se přestalo na jeden den obchodovat s akciemi a dluhopisy společnosti na pražské burze. Původně společnost chtěla, aby se s cennými papíry firmy neobchodovalo do zveřejnění hospodářských výsledků, což však pražská burza odmítla.

Zřejmě největším akcionářem Orka je Investiční společnost Prosperita z Orlové na Karvinsku, která v březnu oznámila, že ve firmě kontroluje kolem pěti procent. Podíl chce dále navyšovat, ale nechce Orco plně ovládnout. Prosperita dříve uvedla, že další její vyjádření k situaci v Orku lze očekávat nejdříve po zveřejnění výsledků realitní firmy.

Orco již propustilo v rámci restrukturalizace zhruba 220 zaměstnanců a uzavřelo některé kanceláře. Změny nastaly také ve vedení, které opustili dva klíčoví manažeři. Největším plánovaným projektem firmy je bytový a kancelářský projekt v pražských Bubnech, do kterého chce postupně investovat přes 70 miliard korun. Společnost vlastní velké soubory nemovitostí také například v Berlíně a Moskvě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám