Hlavní obsah

Prodej porcelánek byl už počtvrté odložen

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Už počtvrté během osmi dnů odložil věřitelský výbor zkrachovalého Karlovarského porcelánu a. s. (KP) rozhodnutí o způsobu prodeje jednotlivých závodů porcelánek. Kupce má tak zatím jen jeden ze závodů.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Článek

„Prodej byl odložen na středu 25. března,“ uvedl insolvenční správce KP Tomáš Čermín. „Ve středu už ale rozhodnutí na 99 % určitě padne,“ dodal s tím, že věřitelský výbor stále licituje o výši finančních nabídek.

Rozhoduje se o prodeji porcelánek v Nové Roli na Karlovarsku, Klášterci nad Ohří v Ústeckém kraji, Thun studia u Karlových Varů a starorolského závodu sítotisku.

Už v pondělí 16. března minulý týden věřitelský výbor rozhodl o prodeji manufaktury na výrobu růžového porcelánu v Chodově na Sokolovsku za zhruba 30 miliónů korun včetně zásob společnosti Epiag Lofida - Porcelan CZ s. r. o. v Dalovicích u Karlových Varů, což už také potvrdil pražský soud. „Sešel jsem se s jednateli Epiagu a v podstatě jsme se dohodli na návrhu kupních smluv, které budou nyní zkoumat jejich právníci,“ dodal Čermín, podle kterého k podpisu smlouvy dojde po zaplacení kupní částky.

V Chodově jsou šťastnější

Podle všeho by se tak mohlo stát už na začátku dubna. Necelá stovka zaměstnanců chodovské manufaktury, kterým končí stejně jako všem ostatním zhruba osmi stům zaměstnancům z KP k úterý 31. března výpovědní lhůty, se tak s největší pravděpodobností na začátku dubna půjde přihlásit do evidence na úřady práce jako nezaměstnaní. Úřady práce tak za ně zaplatí sociální pojištění. „Pak lze podle všeho očekávat, že si je nový majitel v průběhu dubna bude svolávat zpět od práce,“ komentoval Čermín.

Alespoň v takový scénář doufá i zmiňovaných zhruba osm set zbylých zaměstnanců KP. Vzhledem k tomu, že se ale prodej porcelánek stále protahuje, pobudou si v evidenci nezaměstnaných pravděpodobně déle než jen několik dnů či týdnů. Situaci kritizoval předseda sklářských a keramických odborů Vladimír Kubinec.

„Každý den odložení rozhodnutí je špatný,“ uvedl a pokračoval: „My jako odbory nestudujeme narozdíl od věřitelských bank ceny. Naší jedinou ambicí je, aby opětovně zahájila výroba. Jenže věřitelé stále špekulují, zda by někde nemohli z prodeje získat o milión korun víc,“ kritizoval šéf odborů, který zvažuje vůči nerozhodným věřitelům protikroky.

Odbory by mohly nechat vyhasnout pece

„Věřitelé si vůbec přitom neuvědomují, že třeba dvojnásobnou škodu jim můžeme způsobit my, když se rozhodneme a necháme vyhasnout pece. Tady už to totiž není o zdravém rozumu,“ kroutil hlavou Kubinec, podle kterého právě zaměstnanci díky trpělivosti a zachování výroby udrželi vysokou prodejní cenu porcelánek.

„Už čtyři měsíce zdarma pracují, tak teď by měly banky něco udělat také pro ně,“ dodal odborář, který je ochotný při dalších průtazích přivést zaměstnance porcelánek demonstrovat před věřitelské banky.

„Také se chystám oslovit zahraniční mateřské vlastníky těchto věřitelských bank, aby se podívali, jak se během vyjednávání a posouvání rozhodnutí měnily pouze minimálně nabídnuté ceny zájemců o koupi. Je to velká chyba, jak se celý proces vleče. Asi chtějí mít z porcelánek pouze sklad se zeleninou,“ vysvětluje si Kubinec.

Reklama

Související články

Investoři mají zájem o krachující porcelánky

Zhruba tisícovka zaměstnanců zkrachovalého Karlovarského porcelánu a. s. (KP) má opět větší šanci, že si uchová své zaměstnání a neskončí na dlažbě. Investoři...

Výběr článků

Načítám