Hlavní obsah

Lidé utrácejí za potraviny a alkohol, přestali kupovat auta

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržby maloobchodníků v prvním měsíci roku 2009 klesly meziročně o 3,3 procenta. Analytiky číslo překvapilo, čekali, že pokles bude větší. Podle úterních údajů ČSÚ přestali lidé tolik utrácet především za auta, elektrospotřebiče a nábytek.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Lidé dávali více peněz především za potraviny. Analytička Helena Horská z Raiffeinsenbank upozornila, že tržby hypermarketů a supermarketů rostly reálně o 3,6 procenta, což je nejvíce od května 2008.

Více než před rokem dávali zákazníci i za léky a drogérii a překvapivě i za kulturní zážitky a cestování. V tomto odvětví vzrostly útraty meziročně o 11 procent.

Naopak o dražší zboží v čele s automobily zájem není. "Struktura maloobchodu potvrdila výrazný pokles prodejů automobilů ( o 14,7%). Letos by oproti loňsku měla díky krizi spotřeba domácností výrazně ubrat, nicméně do negativních čísel se asi nedostane. To ovšem neplatí o maloobchodu, kde očekáváme meziroční poklesy v první polovině letošního roku," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Alkohol a cigarety se kupují pořád

Více než před rokem lidé utráceli za potraviny, tabák a alkohol. "Platí, že i za recese se bude utrácet za potraviny, alkohol, tabák, drogérii a léky. Nicméně ani těmto tržbám se v některých měsících nemusí pokles vyhnout. Rostoucí nezaměstnanost a nejistá budoucnost bude omezovat spotřebu. Růst tržeb i za potraviny apod. bude jen pozvolný," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.  

ČSÚ také revidoval údaje za loňský prosinec, původní pokles o 0,8 procenta úřad opravil na růst o 0,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám