Hlavní obsah

Prodej starších domů v USA nečekaně stoupl o 5,1 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prodej starších domů v USA se v únoru proti předchozímu měsíci zvýšil o 5,1 procenta na celoročně přepočtených 4,72 miliónu. Růst prodeje byl nejvyšší od července 2003. Uvedlo to v pondělí americké Národní sdružení realitních kanceláří (NAR). K celkovému růstu výrazně přispěl prodej domů zabavených kvůli nesplácení hypoték.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Článek

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters naopak očekávali snížení prodeje na 4,45 miliónu kusů z lednových 4,49 miliónu. Střední hodnota prodejních cen starších domů klesla na 165 400 dolarů (zhruba 3,3 miliónu Kč) a je o 15,5 procenta nižší než před rokem. Pokles byl druhý nejvyšší v historii. Proti předchozímu měsíci se ale střední cena mírně zvýšila. V lednu byla nejnižší od září 2002.

Počet domů určených k prodeji stoupl o 5,2 procenta na 3,8 miliónu. Růst je v zimních měsících obvyklý. Pokud by prodej pokračoval nynějším tempem, trvalo by 9,7 měsíce, než by se všechny domy prodaly. To je stejná doba jako v lednu.

NAR upozornil, že prodej domů zabavených pro nesplácení hypotéky nebo z podobných účelů se na celkovém prodeji podílel 45 procenty. Cena těchto domů bývá většinou o 20 procent nižší než u ostatních prodávaných domů, napsaly agentury AP a Reuters.

Americký trh bydlení je jádrem nynější recese největší ekonomiky světa a krize na něm se vyvíjí již od počátku roku 2007. Krize trhu bydlení vedla předloni k hypoteční krizi, která postupně přerostla ve finanční krizi globálních rozměrů a ve svém důsledku vedla k útlumu a recesi ve většině ekonomik světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám