Hlavní obsah

Divoká jízda na pražské burze, tahounem byl majitel TV Nova

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská burza zažila během pondělního obchodování nebývalý nárůst. Hlavní index PX si odpoledne polepšil o 4,8 procenta na 764,9 bodu. To je nejvíce od začátku února. Hlavním tahounem byly akcie společnosti CME. Ty vyhnala informace, že její podíl koupil americký mediální koncern Time Warner.

Foto: John Gress, Reuters

Článek

Ten koupí ve firmě, která v tuzemsku vlastní televizi Nova, 31 procent akcií za 241,5 miliónu dolarů. Díky tomu cenné papíry CME zamířily strmě vzhůru. Kvůli přílišnému posilování musela pražská burza dvakrát přerušit obchodování s tímto titulem.

Před půl čtvrtou akcie CME rostly o více než 40 procent. Celkově akcie zpevnily o 37,8 procenta 255,7 koruny. Výrazný růst zaznamenala společnost i během obchodování na Wall Street, kde si polepšila o třicet procent.

CME vlastní v Česku TV Nova, Nova Cinema a Nova sport. Kromě ČR působí i na Slovensku, Rumunsku,  Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku a na Ukrajině. Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.

Polepšily si i další tituly

Kvůli přílišnému posilování bylo na čtvrt hodiny také pozastaveno obchodování i s cennými papíry developera Orco, které přidaly 19,54 procenta na 120,2 koruny.

O 14,77 procenta na 348,1 koruny si polepšily akcie bankovní skupiny Erste. Akcie konkurenční Komerční banky se zhodnotily o 7,2 procenta na 2099 korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám