Hlavní obsah

Prodej porcelánek se opět odložil, zpeněžení jednoho závodu odklepl soud

Právo, Rudolf Voleman
Praha

Věřitelský výbor už potřetí během týdne odložil rozhodnutí o způsobu prodeje jednotlivých zbylých závodů zkrachovalého Karlovarského porcelánu a. s. (KP). Městský soud v Praze však mezitím odsouhlasil prodej jednoho z podniků KP, chodovské manufaktury na výrobu růžového porcelánu, česko-vietnamské společnosti Epiag Lofida - Porcelan CZ s r. o. z Dalovic.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Podniková prodejna Epiag Lofida - Porcelan CZ s r. o. v Dalovicích u Karlových Varů, která odkoupila manufakturu na výrobu růžového porcelánu v Chodově na Sokolovsku.

Článek

O budoucích majitelích ostatních závodů KP, tedy především novorolské a klášterecké porcelánky, Thun studiu v Lesově u Karlových Varů a o karlovarském závodu Sítotisk chtějí věřitelské banky rozhodovat již v úterý 24. března odpoledne.

„Rozhodnutí věřitelský výbor posunul,“ potvrdil Právu insolvenční správce Tomáš Čermín. „Jedná se o penězích, protože ne všechny nabídky zájemců jsou podle představ věřitelských bank,“ vysvětlil Čermín, který nechtěl konkretizovat, o kterou podhodnocenou nabídku se jedná.

Rozhodování se prodlužuje

Podle dobře informovaného zdroje Práva se věřitelské banky rozhodují, zda prodají všechny zbylé závody KP najednou jedinému zájemci, nebo je rozprodají více zájemcům po částech. „Licituje se o cenu,“ uvedl zdroj Práva. „Zájemce o všechny zbylé závody KP nabízí za závod Novou Roli nízkou cenu ve srovnání s nabídkou žadatele, který chce získat pouze tento podnik,“ prozradil Právu zdroj, který má blízko k věřitelskému výboru. „Kvůli tomu je dosud zablokovaný celý prodej,“ dodal dobře informovaný zdroj.

Generální ředitel KP Vlastimil Argman je z neustálého odkládání rozčarován. „ČEZ a plynaři chtějí zbytek prodat, jen banky to pořád odkládají, to už není normální. Ať už se nad tím někdo pozastaví, protože to je cílená likvidace českého porcelánu,“ kritizoval Argman s tím, že odklady se dotknou především zaměstnanců porcelánek.

Těm totiž vyprší posledního března výpovědní lhůty a skončí na úřadech práce. Noví majitelé, kteří chtějí nadále ve výrobě pokračovat, totiž nestačí podniky převzít a podepsat se zaměstnanci nové pracovní smlouvy. „Všichni tam už čtvrtý měsíc zadarmo pracují,“ připomněl Argman. Jedná se o zhruba devět set zaměstnanců.

Chodovský závod má kupce

Mezitím Městský soud v Praze souhlasil se žádostmi Čermína na zpeněžení manufaktury na výrobu růžového porcelánu v Chodově na Sokolovsku prodejem společnosti Epiag Lofida - Porcelan CZ s. r. o. (ELP) v Dalovicích u Karlových Varů, o kterém věřitelský výbor rozhodl už v pondělí 16. března minulý týden.

„Do podpisu kupní smlouvy se nebudou jednatelé k věci vyjadřovat,“ uvedla asistentka jednatelů společnosti ELP, manželů Mileny a Huu Loi Nguenových. „Co by teď řekli, by se mohlo ještě otočit proti nim,“ vysvětlila s tím, že podpis kupní smlouvy lze očekávat na začátku dubna.

Společnost ELP zaplatí za nemovitosti, movitý majetek a ochranné známky celkem 25,6 miliónu korun nejpozději při podpisu kupní smlouvy. Dalších zhruba 4,4 miliónu korun tvoří zásoby chodovské manufaktury, jak vyplynulo z právě dokončené inventury v závodě. „Nejedná se o hotové výrobky, ale i o suroviny, polotovary a podobně,“ uzavřel Čermín.

Reklama

Související články

Investoři mají zájem o krachující porcelánky

Zhruba tisícovka zaměstnanců zkrachovalého Karlovarského porcelánu a. s. (KP) má opět větší šanci, že si uchová své zaměstnání a neskončí na dlažbě. Investoři...

Výběr článků

Načítám