Hlavní obsah

Akcie na světových burzách vystřelily vzhůru

Novinky, Tomáš Holý
Praha

Evropské a asijské akciové trhy zahájily nový týden výrazným posílením. Například akcie na pražské burze doslova vystřelily ihned po zahájení obchodování, index PX zpevnil o více než tři procenta. Za růstem akcií ve světě jsou ekonomické zprávy ze Spojených států.

Foto: John Gress, Reuters

Článek

Centrální banka USA (Fed) již minulý týden oznámila, že vynaloží více než bilión dolarů na podporu tamní ekonomiky. [celá zpráva] Podle listu Wall Street Journal plán počítá se subvencemi ve formě nízko úročených úvěrů určených investorům, aby nakoupili problémové hypotéky či další úvěry.

Zveřejněné detaily se následně odrazily na obchodování na většině burz po celém světě. Například japonský akciový index Nikkei zpevnil o 3,39 procenta. Obdobně jsou na tom i evropské burzy. Například polský WIG vzrostl před půl jedenáctou o 2,30 procenta, rakouský ATX o 1,26 procenta, německý DAX o 1,74 procenta.

Na pražské burze se daří téměř všem obchodovaným titulům. Nejvíce rostou akcie Erste Bank, a to o 12,10 procenta či Komerční banky - o 5,46 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám