Hlavní obsah

EU souhlasila se zdvojnásobením fondu pro země postižené krizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři členských států Evropské unie v pátek na summitu v Bruselu souhlasili s navýšením unijního fondu pro země postižené krizí na dvojnásobek. Novinářům to oznámil český premiér Mirek Topolánek. Místo 25 miliard eur by tak měl nově obsahovat 50 miliard eur (zhruba 1,3 biliónu korun). Peníze mohou čerpat členské státy mimo eurozónu, tedy i Česko. Navíc by EU měla dát 75 miliard eur do fondů Mezinárodního měnového fondu.

Článek

S návrhem na navýšení finančních prostředků fondu, z nějž zatím čerpaly peníze akorát Lotyšsko (3,1 miliardy eur) a Maďarsko (6,3 miliardy eur), přišla ve čtvrtek překvapivě Evropská komise. Evropská unie tak pod vedením českého premiéra nalezla shodu za pouhý den, navíc na tématu, s nímž se původně pro summit vůbec nepočítalo. Návrh nicméně již během prvního dne podpořil francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Topolánek se přitom ještě před čtvrtečním zahájením vrcholné schůzky vyslovil proti jakékoliv pomoci, která by směřovala speciálně například pro střední či východní Evropu. Jsou to ale především státy tohoto regionu, které mohou peníze z fondu využít. EU nicméně každou žádost posuzuje stát od státu.

Evropská unie se dnes na summitu v Bruselu dohodla, že je připravena dát do fondů Mezinárodního měnového fondu (MMF) na pomoc zemím postiženým hospodářskou krizí 75 miliard eur. Novinářům to řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Návrh EU na zvýšení fondů MMF přichází jen krátce před summitem 20 největších ekonomik světa, který se uskuteční 2. dubna v Londýně. Jedním z jeho hlavních bodů by měla být právě reforma Mezinárodního měnového fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám