Hlavní obsah

Vietnamec zachraňuje český porcelán, koupí krachující firmu

Právo, Novinky, Tomáš Holý, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část společnosti Karlovarský porcelán koupí firma Epiag Lofida vietnamského občana Huu Loi Nguyena. Výrobě tuzemského porcelánu již delší dobu zvonil umíráček, nyní však svitla naděje na přežití minimálně části proslulé firmy Karlovarský porcelán (KP). Podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera má chodovský závod šanci se opět vzchopit, protože o český porcelán je nejen ve Vietnamu velký zájem.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Článek

Toho však podle Wintera předešlé vedení společnosti nevyužilo.

„Protože se za posledních osm let žádný český výrobce porcelánu nebo křišťálového skla nikdy neprezentoval na veletrhu ve Vietnamu a v této zemi s 86 milióny obyvatel i v okolních zemích je o kvalitní český porcelán i naše křišťálové sklo velký zájem, správně využili teritoriální poptávku a přitom nedostatečnou českou nabídku Huu Loi Nguyena s manželkou,“ vysvětlil Winter.

Karlovarský porcelán se již před časem ocitl v insolvenčním řízení. Ve středu se pak podařilo prodat manufakturu na výrobu růžového porcelánu v Chodově na Sokolovsku. Koupí porcelánky firma Epiag Lofida rozšíří působnost na trhu. Ta již v současnosti působí v Dalovicích na Karlovarsku, kde zaměstnává 50 vietnamských a 20 českých pracovnic.

Prezident Vietnamu  Tran Duc Luong si prohlédl v expozici WMC na veletrhu Vietnam EXPO 2004 v Hanoji české sklo. FOTO: archiv Marcela Wintera

Winter, který založil vlastní marketingovou firmu na WMC s cílem zvýšit informovanost o možnostech ve Vietnamu a zejména pomoci českým firmám znovu vstoupit na perspektivní vietnamský trh, zdůraznil, že například KP se v posledních letech ve Vietnamu neprezentoval, přestože je tam o porcelán ale i křišťál velký zájem. Vietnamci si prý přitom velice pochvalují české výrobky.

Podle Wintera se tak české porcelánky nemusely dostat do současných problémů. „Huu Loi Nguyen pouze nahradil neschopnost českého managementu využít poptávku. Navíc jeho podnikatelské aktivity jsou důkazem, že každý Vietnamec není jen trhovec,“ řekl Novinkám Winter.

Chodovská porcelánka se prodá za 25,6 miliónů

Jak je uvedeno v internetovém insolvenčním rejstříku má Epiag Lofida za pozemky a budovy chodovské manufaktury zaplatit 16,9 miliónu a za nemovité věci, tedy vybavení 5,2 miliónu korun. Za celkem šest ochranných známek dalších 3,5 miliónu korun. Cena se ještě ale navýší o hodnotu skladových zásob, tedy materiálů k výrobě a také hotových výrobků.

„Společnost Epiag jsme kontaktovali a dohodli jsme na úterý, kdy již očekáváme souhlasné usnesení insolvenčního soudu k našim žádostem o prodeji, pracovní schůzku,“ uvedl insolvenční správce Tomáše Čermín. „K podpisu kupní smlouvy pak dojde tehdy, kdy bude kupující schopný složit peníze,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám