Hlavní obsah

Pražská burza zažila štědrý den

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Investoři na pražské burze zažili ve čtvrtek opravdové žně. Hodnota cenných papírů rostla nebývalým tempem, hlavní index PX uzavřel obchodování silnější o 5,14 procenta na hladině 742,6 bodu. Ve čtvrtek se dařilo téměř všem evropským burzám.

Foto: John Gress, Reuters

Článek

"Praha si dnes užívala svou rallye poté, co index PX hned ráno zamířil vzhůru nad 720 bodů. Aktivita se dnes výrazně zlepšila a dá se říct, že se na trh dostavila pravá hektická nákupní horečka,“ komentovala Tereza Špačková z Patria Direct.

Vůbec nejlépe se obchodovaly akcie Erste Bank, které si polepšily o 18,62 procenta. Dařilo se i Komerční bance, která přidala 5,09 procenta či VIG, který zpevnil o rovných devět procent.

Investory zřejmě povzbudily středeční zprávy z centrální americké banky (Fed), která slíbila podpořit ekonomiku nákupem dluhopisů za 1,2 biliónu dolarů. Díky tomu posílily i tamní akciové trhy, což následně ve čtvrtek vyhnalo jak asijské, tak i evropské burzy vzhůru.

Otázkou je, jak dlouho optimismus vydrží, protože ve čtvrtek odpoledne středoevropského času se burzy ve Spojených státech začaly opět propadat. Například Nasdaq odepsal 0,95 procenta, Dow Jones dokonce 1,45 procenta. 

Růst vybraných indexů evropských burz v 17:00 (v %):
polský WIG2,4
německý DAX1,1
rakouský ATX2,91
francouzský CAC 400,47

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám