Hlavní obsah

Ropa po několika měsících výrazně podražila

Cena ropy se ve čtvrtek poprvé od počátku roku dostala nad 50 dolarů za barel. Rozhodnutí americké centrální banky (Fed) nakupovat v příštích měsících státní dluhopisy totiž oslabilo kurz dolaru a posílilo naděje na brzké oživení ekonomiky Spojených států, jež jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Článek

Kolem 15:00 SEČ se cena americké lehké ropy zvýšila o 3,26 dolaru na 51,40 dolaru za barel. Poprvé od 6. ledna tak překročila hranici 50 dolarů. Severomořská ropa Brent zdražila o 3,20 dolaru na 50,94 dolaru, napsala agentura Reuters.

"Ceny ropy tlačí vzhůru pokles amerického dolaru a opatření Fedu," uvedl analytik David Moore ze společnosti Commonwealth Bank of Australia. "Domnívám se však, že za růstem cen stojí převážně naděje, že politické stimuly v USA pomohou k obratu či minimálně ke stabilizaci ekonomiky," dodal.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na nedělním zasedání dohodla, že zatím nesníží těžební limity, pouze je bude přísněji dodržovat. Podle některých analytiků by mohlo být dodržování nynějších limitů OPEC dostatečné k vyrovnání poklesu poptávky po ropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám