Hlavní obsah

Letošní rok bude pro celý svět ekonomicky nejhorší za 60 let, tvrdí MMF

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyhlídky pro světovou ekonomiku na letošní rok jsou ještě horší, než uváděly dosavadní předpovědi. Světová ekonomika podle Mezinárodního měnového fondu doslova dupne na brzdu. Pokles globálního hospodářství by měl v roce 2009 činit až jedno procento. Jedná se o první světovou recesi za šedesát let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Původně fond očekával růst o půl procenta, poté předpověď upravil a upozornil na pokles o šest desetin procent, ale současná prognóza je tak ještě o mnoho horší. Fond varoval, že pro rozvojové země bude rok 2009 znamenat hlubokou recesi.

Podle předpovědí hrubý domácí produkt USA poklesne o 2,6 procenta, eurozóny pak o 3,2 procenta, japonský HDP dokonce o 5,8 procenta.

Zpráva fondu varuje, že ekonomická situace by se nadále mohla zhoršit, jestliže se bankovní krize nestane hlavním zájmem vlád po celém světě. „V případě, že dojde ke zpoždění politických vlivů na stabilizaci finančního sektoru, recese bude hlubší a delší,“ stojí ve zprávě.

Jedním ze nejdůležitějších úkolů je podle fondu opět nastartovat bankovní systém ve Spojených státech. Právě zde totiž krize začala a rozšířila se do celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám