Hlavní obsah

Ceny bytů mají letos výrazně klesnout

– Praha

Ceny bytů v Česku podle aktuální studie letos klesnou na úroveň roku 2006. Staré byty v zástavbě by proti roku 2008 měly zlevnit až o 20 procent, byty v panelových domech o 20 až 30 procent. Ceny nových bytů by pak měly klesnout o pět až 15 procent. Rozsáhlou studii ve středu novinářům představily společnosti Deloitte a Hyposervis.

Foto: Lukáš Táborský archiv firem Paramo a Folprecht Brno, Právo

Cena bydlení se bude odvíjet více od reálných standardů bytů, lokality a občanské a dopravní vybavenosti.

Článek

Studie očekává, že se letos sníží poptávka po nových rezidenčních nemovitostech až o 45 procent, a rovněž se tak dostane na úroveň roku 2006. Zároveň předpokládá větší rozlišování jednotlivých tříd bytů v závislosti na jejich standardech, lokalitě a občanské a dopravní vybavenosti.

Hlavním důvodem současného poklesu českého trhu s nemovitostmi pro bydlení a hypotečního trhu není globální ekonomická krize. Primárně se posledních 12 měsíců projevuje vyrovnání nepřirozeného růstu obou trhů v roce 2007, souvisejícího se zvýšením DPH na bytové stavby, uvedla Diana Rogerová ze společnosti Deloitte. Důsledky světové krize jsou podle ní spíše druhotné, jde třeba o odliv spekulativních investorů, očekávání snížení cen bytů či obava před snížením příjmů domácnosti. "Kolísání v poptávce po bydlení, stejně jako v jeho ceně, jsou ve světě běžné," podotkla.

Problémům na rezidenčním trhu lze předejít

Dopady případné deprese z propadu rezidenčního trhu, které by dolehly zejména na střední třídu, by mohly mít velmi negativní vliv na celou ekonomiku, připomněl Filip Endal ze společnosti Deloitte. Zatím je ale podle něj trh ve fázi, kdy se dá problémům aktivně předejít.

Jako vhodné nástroje pro oživení rezidenčního trhu zmínila studie například možnost zavedení širších garančních pojištění klientů proti neschopnosti splácet z titulu ztráty zaměstnání, zřízení státní garanční agentury pro případ dočasné neschopnosti splácet hypoteční úvěr, odpočet daňového odpisu bytu pořízeného k bydlení nebo změnu státní finanční podpory hypoték.

Výrazné dopady může současná situace mít podle studie u výše nájmů, zejména pak u dražších bytů, kde může klesnout roční výnosnost na jedno až dvě procenta. Proti tomu nejlevnější byty si prý udrží výnosnost okolo čtyř až pěti procent ročně.

Počet realitek klesne zhruba o polovinu

Počet realitních kanceláří je v Česku v poměru k počtu obyvatel ve srovnání s jinými zeměmi několikanásobně vyšší. "Dá se očekávat snížení počtu realitních subjektů o 50 až 65 procent, zejména malých 'garážových' firem, naopak pravděpodobně posílí postavení velkých a etablovaných realitních společností," upozornila studie.

Šéf společnosti Hyposervis Milan Roček neočekává zásadní propad hypotečního trhu, počítá s poklesem počtu i objemu hypotečních úvěrů úměrným se snížením prodeje nových bytů. "Český trh zůstane dostatečně likvidní, je schopný uspokojit ekvivalent dosavadní poptávky," prohlásil.

Studie vychází z pětiměsíčního sběru dat a vyhodnocování aktuálních souvislostí doplněných dotazníkovým šetřením mezi všemi bankami, většinou developerských společností a kvalifikovanou skupinou klientů, kteří měli v posledních letech zájem o nové bydlení. Deloitte se zaměřuje na služby v oblasti auditu, daní, poradenství a finančního poradenství. Hyposervis je zprostředkovatelem hypotečních úvěrů v Česku.

Ceny se souběžně s nástupem hospodářské krize začaly snižovat na přelomu loňského a letošního roku. Potvrdily to i poslední údaje Českého statistického úřadu. Růst nabídkových cen bytů se ve třetím čtvrtletí 2008 poprvé od roku 2005 téměř zastavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám