Hlavní obsah

Škoda Fabia dobyla díky šrotovnému Německo

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Škoda Fabia v únoru patřila v Německu mezi nejlépe prodávané vozy. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung díky šrotovnému obsadila v prodejích druhé místo. Němci si koupili během měsíce celkem 9 190 vozů. Lépe skončil už jen Volkswagen Golf. Po něm sáhlo přes dvacet tisíc lidí.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Fabie patří k nejprodávanějšímu modelu mladoboleslavské automobilky.

Článek

"Těší nás to, je vidět vliv šrotovného. K tomu není co dodat,“ řekl Novinkám mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Pouze dodal, že těžko lze předvídat další vývoj, vše se prý může změnit. Podnik podle něj nemá statistiky, jak si vede fabia v březnových prodejích. Jak list připomněl, fabia byla ještě v lednu na 18. místě.

V Německu škodovce šlape na paty Volkswagen Polo, který má za únor 8 889 nových majitelů. Mezi další nejprodávanější vozy patří například Ford Fiesta, Volkswagen Passat či Audi A4. Škodovka se do první dvacítky dostala ještě s jedním vozem, a to s octávií. Tu si koupilo 3 629 lidí.

Deset nejprodávanějších aut v Německu během února:
značkapočet kusů
VW Golf20 459
Škoda Fabia9 190
VW Polo8 889
Ford Fiesta7 072
VW Passat6 952
Audi A46 661
Mercedes-Benz C6 491
Opel Astra6 084
Opel Corsa5 775
BMW 35 201

Německo šrotovné zavedlo na podporu skomírajícímu autoprůmyslu, který byl těžce zasažen hospodářskou krizí. Automobilky po celém světě doposud omezovaly výrobu či propouštěly, některé se dostaly do velkých finančních problémů.

Na Slovensku automobily zlevnily díky šrotovnému až o 2000 eur a to vyvolalo doslova nákupní horečku. Sklady automobilů se vyprazdňují a prodejci stahují na Slovensko vozy ze sousedních států. [celá zpráva]

Šrotovné pomohlo také české automobilce Škoda Auto, která se "odlepila ze dna“. Díky rostoucím prodejům se podnik od března vrátil ve většině svých závodů k plnému pracovnímu týdnu. Kvůli slabé celosvětové poptávce automobilka od začátku ledna vyráběla jen od pondělka do čtvrtka. [celá zpráva]

Anketa

Jste pro zavedení šrotovného v ČR?
Ano
76,4 %
Ne
23,6 %
Celkem hlasovalo 9921 čtenářů.

Šrotovné

Státní příspěvek na nákup nového vozidla výměnou za likvidaci staršího auta. 

Německá vláda dotace zavedla od ledna letošního roku a činil 2500 eur, tedy přes 66 tisíc korun. Vláda na šrotovné vyčlenila 1,5 miliardy korun. Do konce léta byla částka kompletně vyčerpána.

Na Slovensku proběhly dvě vlny šrotovného a obě byly zcela vyčerpány. Tamní vláda lidem přidávala na nové vozy 1500 eur (900 eur v druhé vlně. Celkem se zlikvidovala zhruba 44 tisíc aut.

Díky šrotovnému v sousedních zemích vzrostl zájem o vozidla české automobilky Škoda, zejména model fabia. 

Reklama

Související články

V Česku se rozhořel spor o šrotovné

V Česku vypukl ostrý spor o to, zda se přidat k těm západoevropským zemím, které vyplácejí prémie majitelům aut, kteří se zbaví starých vozů a zakoupí nové,...

Výběr článků

Načítám