Hlavní obsah

Letecké společnosti v roce 2007 ztratily 42 miliónů zavazadel

Novinky, toh

Aerolinky v roce 2007 po celém světě měly problémy „uhlídat“ na 42 miliónů zavazadel. Více než jeden milión z nich pak dokonce nenávratně ztratily. Vyplývá to ze zprávy Rady uživatelů letecké přepravy. V úterý o tom informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle rady je loňský výsledek nejhorší za posledních několik let. Některé letecké společnosti se pokoušely zlepšit přepravu a vydání zavazadel, ale na již ztracené kufry nebraly příliš velký ohled.

Rada upozornila, že někteří cestující nebyli za svá ztracená zavazadla dostatečně odškodněni. V jiných případech aerolinky uhradily věci nižší hodnoty, než jaké ve skutečnosti byly.

„Jestliže se něco podobného stane, letecké společnosti by měly být připraveny kompenzovat škody férově,“ komentovala předsedkyně rady Tina Titjenová. Podle ní se cestující často nenechají klamat a domáhají se svých práv a vyplacení skutečných škod.

Někteří se totiž bez svých zavazadel mohou octnout takřka bez peněz. „Aerolinky jim plně neproplácejí veškeré výdaje, které mají, pokud se lidé octnout bez svých věcí,“ dodala Titjenová.

Podle statistik se v roce 2006 zašantročilo 34 miliónů zavazadel, rok předtím „jen“ 30 miliónů. Výhled však není vůbec příznivý, do roku 2019 lze očekávat, že až 70 miliónů zavazadel budou jejich majitelé postrádat.

Reklama

Výběr článků

Načítám