Hlavní obsah

Výrobce ruské Lady je v dluzích, žádá pomoc od státu

Právo, nka

Vedení ruské společnosti AvtoVAZ, výrobce automobilů Lada, požádalo o státní pomoc ve výši 26 miliard rublů (15 mld. Kč). Největší výrobce osobních aut v zemi nemá prostředky na platby dodavatelům, kterým dluží 10 miliard. Na další půjčky nedosáhne, za úvěry ve výši 36 mld. rublů již podle deníku Vědomosti ručí 60 procenty svých aktiv.

Článek

„Náš dluh k dnešku činí 36 miliard rublů. Problém je v tom, že ze 75miliardových aktiv 45 miliard představuje zástavu,“ řekl ředitel koncernu Boris Aljošin. Od února tak společnost dodavatelům hradí v hotovosti jen třetinu zakoupených součástek.

Podnik silně zasáhla světová krize, jeho loňské ztráty odborníci odhadují na šest miliard rublů. Sám ředitel však tuto částku odmítl potvrdit s tím, že je to „o něco méně“. Ani odhad budoucích prodejů není příznivý – Aljošin předvídá, že se objem prodeje bude pohybovat na 30–50 procentech obvyklé úrovně.

Podle agentury Interfax vláda pomoc výrobci neodmítne. Na AvtoVAZ závisí živobytí mnoha lidí a jeho krach by tak mohl vyvolat bouřlivé protesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám